SVIJET

Skandalozna izjava predsjednika: Biskupi su “banda ubojica”

U žestokom obraćanju povodom obilježavanja 43. godišnjice Nacionalne policije, Ortega je Katoličku crkvu nazvao “savršenom diktaturom”. Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega optužio je katoličke vođe da su “banda ubojica”, tvrdeći da su biskupi u Nikaragvi pozvali prosvjednike da ga ubiju tijekom demonstracija 2018.

Također je kritizirao poziv pape Franje na dijalog u zemlji. U oštrom obraćanju povodom obilježavanja 43. godišnjice Nacionalne policije, Ortega je Katoličku crkvu nazvao “savršenom diktaturom”: “Tko je izabrao biskupi, papu, kardinale? […] “S kojim moralnim autoritetom oni govore o demokraciji? […] Sve [u crkvi] je nametnuto. To je diktatura, savršena diktatura. To je tiranija, savršena tiranija.”

Ortega (koji sebe smatra katolikom) pobijedio je na izborima 2021. nakon što je diskvalificirao i zatvorio oporbene kandidate. Od tada njegov režim progoni svećenike i biskupe koji su se zalagali za obranu ljudskih prava i demokratskih institucija, piše Aleteia

U stvari, Katolička crkva u Nikaragvi prošla je kroz više od 190 napada i oskvrnuća, uključujući požar u katedrali u Managui, protjerivanje Misionarki ljubavi, zabranu tradicionalnih gozbi i procesija, te krajnje nelegitiman kućni pritvor biskupa Rolanda Álvareza, optuženog za “zločine protiv duhovnosti”.

Svećenici koji su uhićeni s njim drže se u zatvoru El Chipote, gdje režim drži svoje političke zatvorenike. Nikaragvanski centar za ljudska prava (CENIDH) više je puta osudio ustanovu kao centar za psihičko mučenje.

Papa Franjo rekao je da je uvjeren da dijalog može uspostaviti osnovu za suživot i povjerio je tu nakanu Gospi od Bezgrešnog Začeća, koju u Nikaragvi nazivaju “Prečistom” ili Purísima. Papa je svoj apel uputio nakon što je 21. kolovoza prošle godine predvodio vjernike u podnevnoj molitvi Anđeo Gospodnji u Rimu. “Pomno pratim, sa zabrinutošću i tugom, situaciju stvorenu u Nikaragvi koja uključuje osobe i institucije. Želio bih izraziti svoje uvjerenje i nadu da se otvorenim i iskrenim dijalogom ipak može pronaći osnova za uvažavajući i miran suživot. Molimo Gospodina, po zagovoru Purísime, da nadahne svačije srce ovom konkretnom voljom.”

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er