VJERA I DUHOVNOST

Svetac otkriva: Ovako zvuči Božji glas

Slušaj pažljivo. Bog možda pokušava razgovarati s tobom. U svojim spisima na temu razlikovanja duhova, sveti Ignacije Lojolski daje konkretne upute kako prepoznati glas koji čujete u svojoj duši, bilo u molitvi ili dok obavljate svoje svakodnevne dužnosti.

Sv Ignacije posebno opisuje svojstva Božjeg glasa. Svetac tako objašnjava: “Bogu i njegovim anđelima svojstveno je da svojim pokretima daju istinsku duhovnu radost i radost, uklanjajući svu tugu i uznemirenost koju neprijatelj donosi.” Nadalje, “Bogu našem Gospodinu pripada dati utjehu duši bez prethodnog razloga, jer je svojstvo Stvoritelja da uđe, izađe i izazove pokrete u duši, dovodeći je svu u ljubav Njegovog Božanskog Veličanstva.” Dodatno, “Trebamo dobro zabilježiti tijek misli, i ako je početak, sredina i kraj sve dobro, naklonjeno svemu dobru, to je znak dobrog anđela.”

Međutim, prije nego što pravilno razaznamo te glasove u svojoj duši, potrebno je razaznati stanje naše duše. Loyola piše da ako se duša kreće od “dobrog prema boljem”, dobri anđeo dodiruje “slatko”, ali ako se duša kreće od “lošeg prema gorem”, suprotno je istina i dobri duh može izgledati oštro i pokušati udariti nas vratiti u pravom smjeru. Općenito, ako se nastojimo približiti Bogu, on će nam govoriti u tišini našeg srca s mirom i radošću.

Vjerojatno neće biti u obliku potresa, munje ili vatrenog plamena, nego kao što je Ilija čuo, u “tihom tihom glasu” (1. Kraljevima 19:12). Sljedeći put kada budete pokušavali razaznati tko vam se obraća duši, zastanite i prijeđite na korake razlučivanja svetog Ignacija. Možda je Bog taj koji kuca na vrata vašeg srca, želeći vam dati mir, radost i veselje koji će zadovoljiti vašu duhovnu žeđ.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er