SVIJET

Francuski biskupi osudili Macronov prijedlog zakona o potpomognutom samoubojstvu

Nekoliko francuskih katoličkih biskupa ovaj je tjedan oštro osudilo nedavno najavljeni prijedlog vlade zemlje da se legalizira praksa “potpomognutog samoubojstva”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je prošli tjedan da će francuski parlament u svibnju razmotriti prijedlog za legalizaciju “pomoći u umiranju” u cijeloj zemlji. Macron je u intervjuu za katoličke novine La Croix opisao tu mjeru kao “zakon bratstva” koji “pomiruje autonomiju pojedinca i solidarnost nacije”. Zakon “otvara mogućnost traženja pomoći u smrti pod određenim strogim uvjetima”, rekao je predsjednik. Reimski nadbiskup Éric de Moulins-Beaufort osudio je predsjednikov prijedlog u intervjuu za La Croix.

Nazvati tekst koji otvara vrata potpomognutom samoubojstvu i eutanaziji ‘zakonom bratstva’ je obmana”, rekao je nadbiskup za La Croix. “Takav zakon, kakav god netko želio, pomaknut će cijeli naš zdravstveni sustav prema smrti kao rješenju.”

Nadbiskup Toursa Vincent Jordy također je kritizirao Macronov opis predloženog zakona, tvrdeći da bratstvo “znači brinuti se o drugima, to znači podržavati ih do kraja, posebno kada su slabi i krhki”. Biskup je za katolički tjednik Famille Chrétienne rekao da “unatoč korištenju terminologije koja izbjegava izraze eutanazija i potpomognuto samoubojstvo”, prijedlog riskira dovesti do te prakse. U međuvremenu, u izjavi objavljenoj na X, nadbiskup Lillea Laurent Le Boulc’h upozorio je da potpomognuto samoubojstvo može ubrzati smrt pojedinaca koji sebe vide kao teret drugima, prenosi CNA.

“Ne riskira li to daljnje povećanje depresivnog karaktera našeg društva u gubitku nade?” napisao je. “Ne riskira li oslabiti toliko ljudi koji sebe vide kao uteg koji je postao nepodnošljiv za one oko njih?” Macron je u opisivanju prijedloga rekao da će pojedinci koji traže potpomognuto samoubojstvo “morati biti sposobni za potpuno razlučivanje” prije nego im se dopusti da se podvrgnu tome. Pacijentima “s psihijatrijskim bolestima ili neurodegenerativnim bolestima koje mijenjaju sposobnost rasuđivanja, poput Alzheimerove bolesti”, neće biti ponuđena pomoć u samoubojstvu, rekao je Macron.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er