VJERA I DUHOVNOST

Evo kako nas život bez molitve udaljava od Boga

Život sigurno može biti užurban, ali nikada ne bi trebao biti toliko zauzet da se nikada ne pomolimo i odvojimo vrijeme za Boga. Trebamo odvojiti vrijeme za molitvu, potruditi se u svakodnevni raspored uvrstiti molitvu.

Ako nam molitva ne bude prioritet, polako ćemo se sve više udaljavati od Boga, s vremenom ćemo ga sve manje voljeti. Katekizam Katoličke Crkve objašnjava koliko je molitva bitna za naš duhovni život: Molitva je životna potreba. Dokaz za suprotno nije ništa manje uvjerljiv: ako ne dopustimo Duhu da nas vodi, ponovno padamo u ropstvo grijeha. Kako Duh Sveti može biti naš život ako je naše srce daleko od njega? KKC 2744

Svaki odnos će patiti ako nema komunikacije. Na primjer, ako nikada ne razgovarate sa svojim mužem ili ženom, neće proći dugo da tu osobu volite manje i na kraju ćete se čak zapitati zašto ste u braku s tom osobom. Ova stvarnost vrijedi čak i za osnovna prijateljstva. Ako nikada ne razgovarate sa svojim prijateljem iz djetinjstva nakon što završite srednju školu, vaše će prijateljstvo oslabjeti i možda ćete čak zaboraviti svog prijatelja.

Na sličan način, ako nikada ne razgovarate s Bogom u molitvi, s vremenom ćete zaboraviti na njega i vjerojatnije ćete sagriješiti. Nećete osjećati Božju prisutnost u svom životu i vaši će postupci odražavati tu stvarnost, piše Aleteia.

Katekizam citira svetog Ivana Zlatoustog o ovoj temi, objašnjavajući kako je život molitve tijesno povezan sa životom u kreposti: Ništa nije jednako molitvi; jer ono što je nemoguće čini mogućim, ono što je teško, lakim. . . .

Jer nemoguće je, posve nemoguće, da čovjek koji gorljivo moli i neprestano zaziva Boga ikada griješi. KKC 2744

Sveti Alfonz Liguori to izražava na izravniji način kada piše: “Oni koji mole sigurno su spašeni; oni koji ne mole sigurno su prokleti” (KKC 2744). Zbog toga je svakodnevna molitva od životne važnosti za svačiji duhovni život. Ako ne molimo, manje ćemo prepoznati Isusa u svom bližnjem. Isusa možda nećemo ni prepoznati na kraju našeg zemaljskog života, udaljivši se od njega zanemarivanjem svakodnevnih molitvi.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er