VJERA I DUHOVNOST

Spominje li se sveti Marko u Bibliji?

Mnogi bibličari nalaze da se evanđelist Marko spominje na raznim mjestima u Novom zavjetu, ističući njegovo djelovanje u ranoj Crkvi.

Sveti Marko Evanđelist, pisac Evanđelja po Marku, nalazi se na više mjesta u Bibliji. Iako se nikada ne spominje u samim evanđeljima, povremeno se pojavljuje u Novom zavjetu. Prije svega, sveti Marko se često poistovjećuje s “Ivanom Markom” u Djelima apostolskim, javlja Aleteia.

Nakon što su Barnaba i Savao, pošto obaviše služenje u Jeruzalemu, vratiše se uzevši sa sobom Ivana zvanog Marko. (Djela apostolska 12,25)

Drugo, sveti Marko pojavljuje se u pismima svetog Pavla, kao što je ovo spominjanje u njegovom pismu Timoteju. Luka je jedini uz mene. Marka uzmi i dovedi ga sa sobom, jer mi je koristan u službi. (2. Timoteju 4,11)

Vezani članci

Što je još važnije, vjeruje se da je sveti Marko Marko kojeg spominje sveti Petar u svom pismu.

Pozdravlja vas suizabranica u Babilonu, i Marko, sin moj. (1. Petrova 5,13)

Katolička enciklopedija objašnjava kako rana tradicija stavlja svetog Marka kao učenika svetog Petra i da je njegovo Evanđelje izvedeno iz njegovih razgovora s njim. Kad se okrenemo tradiciji, Papije (Euzebije, Crkvena povijest III.39) tvrdi ne kasnije od 130. godine po Kr., na temelju autoriteta “starješine”, da je Marko bio Petrov tumač (hermeneutes) i da je točno zapisao, iako ne po redu, Petrovo učenje. Suvremeni bibličari imaju tendenciju da se ne slažu oko identiteta Marka u Bibliji, dok rana crkvena tradicija kombinira sva pojavljivanja “Marka” u Novom zavjetu i povezuje ih s piscem Evanđelja. Iako sveti Marko nije uvršten među 12 apostola, možda je imao svjedoka iz prve ruke, svetog Petra, s kojim se mogao posavjetovati kada je pisao svoje Evanđelje.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er