CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Što je misna nakana?

Od dana prve Crkve bila je uobičajena praksa služenja mise za mrtve, kao i za druge. Arheolozi su na grobnicama u rimskim katakombama otkrili natpise koji traže molitve za pokojnika. Što je misna nakana?

Brojni prvi crkveni oci svjedoče o ovoj praksi. Prisjetite se iz “Ispovijesti” svetog Augustina, jedne predsmrtne molbe svete Monike, “da me se sjećate na oltaru Gospodnjem gdje god bili.” Bezbrojni kršćani uputili su isti zahtjev svojim živima. U svojoj enciklici Mirae caritatis (1902.) papa Lav XIII smjestio je služenje mise za druge u pravi kontekst naše brige za druge, u Zajedništvo svetih.

“Jer vjera nas uči da, iako se časna Žrtva može zakonito prinijeti samo Bogu, ipak se može slaviti u čast svetaca koji vladaju na nebu s Bogom koji ih je okrunio kako bismo sebi zadobili njihovo pokroviteljstvo. A također se može prinijeti – u skladu s apostolskom tradicijom – u svrhu okajanja grijeha one braće koja, nakon što su umrla u Gospodinu, još nisu u potpunosti platila kaznu za svoje prijestupe” (br. 12).

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er