SVECI

Sveti Fidel Sigmaringenski

Na današnji je dan 1622. godine mučeničkom smrću završio svoj zemaljski život sv. Fidel iz Sigmaringena. 

Mladi i sposobni pravnik, doktor građanskoga i crkvenoga prava. Marko Roy, kako se otac Fidel zvao prije nego je stupio među kapucine, promatrao je tadašnje teške okolnosti u kojima su se našli katolici u Njemačkoj. Bilo je to vrijeme Tridesetogodišnjeg rata. U vrijeme Lutherove reformacije, katolici su bili manjina i u brojnim protivštinama ‘valjalo im je izdržati’, kako je govorio taj prior kapucina.

Fidelis je rođen 1573. godine, a za svećenika je zaređen 1612. godine. U svome desetogodišnjem svećeničkom apostolatu propovijedao je ustrajno, a riječ mu je bila jasna i utješna, potkrijepljena velikom žrtvom i pokorom. Noću se često dizao i dugo molio, a ujutro ponovno bio prvi na zajedničkoj molitvi. Uobičajeni korizmeni post otac Fidelis je znao produljiti i na više od pola godine.

Kad je zaređen za svećenika, napisao je i kratak spis pod naslovom Vježbe serafske pobožnosti. Bile su to privatne bilješke iz kojih isijava njegova vatrena duša, koja je gorjela za pomirenje i sjedinjenje rastavljene i zavađene kršćanske braće. Međutim, ubijen je u Švicarskoj za vrijeme jedne propovijedi. Odlukom pape Benedikta XIV., otac Fidel proglašen je svetim u lipnju 1746.Zaštitnik je gradova Feldkircha i Sigmaringena, austrijske pokrajine Vorarlberg, pravnika, pravnih postupaka, slobodnog širenja vjere te mnogih župa i crkava. 

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er