SVECIVJERA I DUHOVNOST

Danas slavimo svetog Kletu i Marcelina

Danas slavimo svete Kleta i Marcelina, pape iz prvih stoljeća kršćanstva.

Kleto je bio treći papa na rimskoj stolici. Rođenjem je bio Rimljanin. Ime mu se navodi kao Anaklet, Ananklet ili Klet. Papom je bio od oko 76. do 92. oko godine. Anaklet je inače ime grčkog porijekla pa se pretpostavlja da su mu roditelji bili grčki robovi nastanjeni u Rimu. Ime mu inače znači „onaj bez mane“ i bilo je često među obrazovanim robovima. Na papinskoj je stolici naslijedio svetog Lina, prvog nasljednika svetog Petra. Neki izvori govore da ga je zaredio sam sveti Petar.

Povijesni izvori govore da je Anaklet zaredio dvadeset i pet svećenika za rimsku zajednicu te mu neki pripisuju podjelu Rima na dvadeset i pet župa. Pripisuje mu se mučenička smrt, premda je u to vrijeme Rimom vladao car Domicijan, koji je bio prilično tolerantan prema kršćanima. Sahranjen je u Vatikanskoj bazilici u blizini svetog Petra i svoga predšasnika Lina. U Rimskom martirologiju spominje se na današnji dan.

S Kletom slavimo i svetog Marcelina, papu koji je na rimskoj biskupskoj stolici sjedio od oko 296. do oko 304. godine. Rođenjem je bio Rimljanin, a otac mu se zvao Projectus. Upravo u njegovo vrijeme car Dioklecijan je započeo s progonima kršćana. Zaplijenio je crkvenu imovinu, zabranjena su bogoslužja, a naređeno im je i da predaju svete knjige. Nadalje je naredio da kršćani imaju prinositi žrtve poganskim bogovima. Jedni kažu da je Marcelin pružio otpor tim carevim zahtjevima, te je uhićen i pogubljen, dok drugi tvrde da se priklonio naredbama, predao bogoslužne knjige i žrtvovao idolima. Umro je u listopadu 304. godine, odrekavši se nekoliko mjeseci prije toga papinske službe.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er