SVIJET

Izraelski zračni napad okrivljen je za smrt 4000 zamrznutih embrija

Izraelska vojna akcija da iskorijeni Hamas iz Pojasa Gaze ubila je više od 33.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima u Gazi. Dodajte tome još 4.000. To je broj zamrznutih embrija pohranjenih u klinici za IVF u Gazi koji su navodno umrli od posljedica izraelskog granatiranja.

Reuters je u srijedu izvijestio da je usred granatiranja grada Gaze u prosincu jedna eksplozija raznijela poklopac s pet spremnika tekućeg dušika pohranjenih u najvećoj klinici za neplodnost u Gazi. Temperaturu dušika u spremnicima trebalo je održavati ispod -180 stupnjeva Celzijusa. Vojna aktivnost na tom području spriječila je službenike klinike da dođu tamo i provjere tenkove. “Kako je ultrahladna tekućina isparavala, temperatura unutar spremnika je rasla, uništavajući više od 4000 embrija plus još 1000 uzoraka sperme i neoplođenih jajašca pohranjenih u IVF centru Al Basma u gradu Gazi”, izvijestio je Reuters.

“Duboko znamo što je ovih 5000 života, ili potencijalnih života, značilo za roditelje, bilo za budućnost ili za prošlost,” rekao je Bahaeldeen Ghalayini, opstetričar i ginekolog školovan na Cambridgeu, koji je 1997. godine osnovao kliniku.

Nakon što je Izrael počeo odgovarati na Hamasov napad 7. listopada na jugu zemlje, Ghalayini je zatvorio svoju kliniku. Njegov glavni embriolog, Mohammed Ajjour, uspio je nabaviti jednu isporuku tekućeg dušika za održavanje temperature smrzavanja u spremnicima, ali je Izrael isključio struju i gorivo za Gazu, a većina dobavljača dušika zatvorila se. “Krajem listopada, izraelski tenkovi ušli su u Gazu, a vojnici su se zatvorili na ulicama oko IVF centra”, rekao je Reuters. “Postalo je preopasno za Ajjoura da provjerava tenkove.”

U travnju, kada su se službenici klinike mogli vratiti, pronašli su otvorene poklopce spremnika za pohranu embrija. “Još uvijek vidljiva na dnu jednog od spremnika, košara je bila ispunjena sićušnim slamkama označenim bojama koje sadrže uništene mikroskopske embrije”, opisao je Reuters. Ghalayini je rekao: “Svi ovi životi su ubijeni: 5000 života u jednoj granati.”

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er