SVECI

Marija Majka dobrog savjeta

U Lauretanskim litanijama Gospu, između ostalog, zazivamo kao Majku dobrog savjeta, a narod kaže kako dobar savjet zlata vrijedi. Ako je pak Marija u nadnaravnom redu naša duhovna Majka, što je onda prirodnije nego kada Nju pitamo za savjet?

No, što je to zapravo savjet? Na to pitanje poznati moralni teolog, isusovac o. Arthur Vermeersch odgovara: „Savjet je pametna primjena općenitih načela na pojedinačan slučaj.“ Iz te definicije jasno se razaznaje kolika je vrijednost dobrog savjeta. Mi u životu znamo dobro ona opća načela, ali su pojedini slučajevi koji put tako složeni, da nije uvijek lako ona opća načela ili neko od njih pametno primijeniti na određeni slučaj. I onda pametan savjet od razborita čovjeka zlata vrijedi.

Sveti oci i kršćanski pisci dovodili su Mariju uvijek u vezu, bilo s Božjom, bilo s dobrim savjetom. Sveti Augustin je čak naziva „djelom vječnog savjeta“. Sveti Anzelmo ovako piše: „Krist je u Mariji. Dakle je u Njoj sve blago Božje mudrosti i znanja.“ A Sv. Albert Veliki, koji je na osobit način osjetio pomoć Marijina savjeta, naučava ovako: „Ni Adam prije grijeha, ni Sv. Ivan Evanđelist koji je počivao na Gospodinovim grudima, ni apostol Pavao koji je bio uznesen u treće nebo, ne mogu imati onakvu mudrost savjeta i onakvu savršenu spoznaju nadnaravnih tajni, kao što je to imala Marija, Isusova Majka, koja je upravo kao takva morala savjetovati i voditi samoga Isusa.“

U Italiji, u Genazzanu, nedaleko od Rima krajem srednjega vijeka nastalo je i veliko svetište Majke Božje Dobroga Savjeta. Tradicija pripovijeda kako je tamo na čudesan način 25. travnja 1467. prenesena jedna slika Majke Božje, koja se stoljećima prije toga štovala u gradu Scutari u Albaniji. Oko te slike razvila se u Genazzanu velika pobožnost, koja traje još i danas, tako da je Genazzano poznat kao veliko marijansko svetište ne samo u Italiji, nego i daleko izvan njezinih granica.

Vezani članci

Kako se 25. travnja slavi blagdan Sv. Marka, to se blagdan Majke dobroga savjeta slavi dan kasnije u Genazzanu, a i na mnogim drugim mjestima.

Razne pape su svetište u Genazzanu obasuli mnogim duhovnim povlasticama, a neki su onamo u teškim časovima hodočastili kao hodočasnici. Pio IX. je to učinio i više puta. Njegov nasljednik Leon XIII. dao je da se slika Majke dobroga savjeta stavi i u glasovitu Sikstinsku kapelu u Vatikanu, a u Lauretanske litanije uveo je zaziv: „Majko dobrog savjeta, moli za nas!“ Sliku Majke dobroga davjeta imao je i u svojoj radnoj sobi te se Gospi u molitvi često obraćao za savjet. i papa Ivan XXIII., nekoliko mjeseci nakon svoga izbora za papu došao je ondje kao hodočasnik, te svoj pontifikat preporučio Njezinu zavjetu.

Nedaleko od Genazzana nalazi se vila San Pastore. To je ljetnikovac njemačkoga zavoda u Rimu Germanikuma. Kao pitomac zavoda i blaženi je kard. Alojzije Stepinac u ljetnim mjesecima hodočastio u Genazzano Majci dobroga savjeta, i ondje pred Njom izlijevao svoju pobožnu dušu.

www.medjugorje-news.com

Izvor
nedjelja

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er