SVIJET

Argentinski predsjednik Milei: Pobačaj je teško ubojstvo

Predsjednik Argentine, Javier Milei, rekao je da je abortus “ubojstvo otežano vezom” između majke i djeteta i osudio je takozvani “dobrovoljni prekid trudnoće”, eufemizam za ubojstvo djeteta u utrobi.

Izjava je bila dio govora od 6. ožujka na početku nastave u srednjoj školi Cardenal Copello u Buenos Airesu, gdje je Milei bio učenik. U argentinskom kaznenom pravu, “ubojstvo otežano vezom” je stupanj ubojstva u kojem su ubojica i žrtva u krvnom ili intimnom srodstvu. Predsjednik, koji je tijekom svoje predizborne kampanje obećao da će ukinuti dopušteni zakon o pobačaju u zemlji, također se namjerio na “ubojice sa zelenim maramama”, misleći na marame s utisnutom porukom “legalan, siguran i besplatan pobačaj ” koje su nosile ili pokazale aktivistice tijekom svoje kampanje za legalizaciju pobačaja 2020. godine na početku mandata predsjednika Alberta Fernándeza.

“Za mene je abortus ubojstvo otežano vezom i to mogu pokazati iz matematičke i filozofske perspektive, iz liberalizma, ali i iz biološke perspektive”, rekao je predsjednik pred auditorijem punim učenika i profesora u školi. “Ono što političari rade”, nastavio je Milei, “je partijanje i svaljivanje računa na generacije koje se još nisu ni rodile, a neki političari, koji također pokušavaju ubiti, maramama.” Iako je Mileijeva vlada u brojnim prilikama izrazila svoje protivljenje pobačaju, u svoja prva tri mjeseca kao predsjednik nije predstavio nikakav konkretan prijedlog zakona, piše CNA.

U Argentini, izvršna vlast također može predstaviti prijedlog zakona u Kongresu. Nekoliko dana prije izbora 2023., Mileiina protukandidatkinja, tada kandidatkinja, a sada potpredsjednica Victoria Villarruel, rekla je u intervjuu da je ukidanje zakona o pobačaju pitanje koje “nije tako hitno s obzirom na to da je ekonomija potpuno nečuvena i da vi ne možete poslovati ili živjeti, ne možete iznajmljivati i također nemate sigurnost.”

Međutim, prošle veljače kongresnica Rocío Bonacci, članica La Libertad Avanza (Napredak slobode), pobjedničke političke koalicije koju vodi Milei, predstavila je nacrt zakona za ukidanje postojećeg zakona o pobačaju. To je izazvalo polemiku unutar koalicije, budući da nije imala suglasnost koalicije niti je sam predsjednik bio konzultiran. “Prijedlog zakona je moja inicijativa, a ne izvršne vlasti, i upućen je na razmatranje tijelu čiji sam član. Branim život. Ništa više, ništa manje”, rekla je tada Bonacci.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er