SVIJETVIJESTI

Austrijski ministar potvrdio: ‘Teroristički napad u Beču imao je islamistički motiv’

Napad u centru Beča, u kojemu je ubijeno troje prolaznika, izveo je barem jedan islamistički terorist, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Napadač je bio simpatizer ekstremističke skupine Islamske države, Nehammer je rekao na konferenciji za medije u utorak ujutro.

“Bio je naoružan jurišnom puškom i imao je lažan pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku”, dodao je Nehammer.

Austrijska policija jutros je objavila najnovije informacije o stradalima:

“Preminule su tri osobe (2 muškarca i žena), 15 osoba je ranjeno, napadač je ubijen i a napad motiviran islamizmom,u tijeku je pregled video zapisa.”Pozvao je građane da ostanu kod kuće i danas, a škole će zbog aktualne opasnosti od terorista također ostati zatvorene.

Karl Nehammer kaže da je identitet napadača poznat policiji.

“Traje intenzivna policijska obrada u njegovom krugu obitelji, poznanika i kontakata. Policija je jutros upotrijebila eksploziv da provali u stan napadača”, navodi ministar unutarnjih poslova.

Vojska je od policije preuzela zaštitu objekata i lokacija u Beču. Direktor javne sigurnosti Franz Ruf na raspolaganje je dobio oko 20.000 video snimki.

Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod ozlijeđenih osoba riječ o prostrijelnim ranama te o jednoj ubodnoj. Među ranjenima je i jedan policajac čiji život više nije u opasnosti.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig je rekao da nije poznato koliko je bilo počinitelja napada.

“Mjesta na kojima su izvršeni napadi na prolaznike relativno su blizu pa je moguće da se radi o samo dva počinitelja”, zaključio je bečki gradonačelnik.

Trump osudio napad

Trump je na Twitteru osudio “još jedan ružan teroristički čin” u Beču dodavši da “napadi zla” moraju prestati. “Sjedinjene Države stoje uz Austriju, Francusku i cijelu Europu u borbi protiv terorista, uključujući i radikalne islamističke teroriste”, napisao je aktualni predsjednik i republikanski kandidat uoči izbora.

“Ti napadi zla na nedužne moraju prestati”, dodao je.

Glasnogovornik policije potvrdio je da je do pucnjave došlo na 6 lokacija u gradu. Sve je počelo nešto poslije 20 sati, a vjeruje se da je sudjelovalo barem desetak napadača.

Iz njemačke vlade poručili su kako se ne smijemo prepustiti mržnji, a šef Europske komisije osudio je napad u Beču i nazvao ga ‘kukavičkim’. Bečki gradonačelnik poručio je svima da ostanu kod kuće.

Podsjetimo, ovaj napad dogodio se tek nekoliko dana nakon što su Francusku potresli teroristički napadi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron oštro je osudio napad kao i ranije one u njegovoj zemlji.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er