CRKVAVIJESTI

Patrijarh Bartolomej pozvao da se Uskrs slavi na zajednički datum

Ekumenski patrijarh Bartolomej upućuje želje katolicima i protestantima nakon liturgije predvođene 31. ožujka u crkvi Agioi Theodoros u Istanbulu i izražava želju da se uspostavi zajednički dan proslave Uskrsa.

Pravoslavni je patrijarh istaknuo da između Crkava “postoji dobra volja i raspoloženje” za ovu inicijativu te kako je činjenica da kršćani uskrsnuće Gospodnje slave u različite dane “skandalozna”

Na Uskrsnu nedjelju, 31. ožujka, carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej pozvao je da se počevši od 2025. godine uspostavi zajednički dan za slavlje Uskrsa u svim kršćanskim denominacijama.

Iduća godina odabrana je zato što će se te godine Uskrs slaviti na isti datum (20. travnja) i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru, ali i jer je iduće godine 1700. obljetnica održavanja prvoga Nicejskoga ekumenskoga sabora.

Vezani članci

„Zamolimo Gospodina da zajedničko slavlje Uskrsa koje ćemo imati iduće godine ne bude sretna slučajnost, nasumičan događaj, nego početak uspostavljanja zajedničkog datuma za zapadno kršćanstvo, s obzirom na to da se 2025. godine obilježava 1700. obljetnica od sazivanja prvoga Nicejskoga ekumenskoga sabora, koji se, između ostaloga, bavio i pitanjem regulacije vremena slavljenja Uskrsa”, rekao je Bartolomej.

Osim toga, pravoslavni je patrijarh istaknuo da između Crkava “postoji dobra volja i raspoloženje” za ovu inicijativu te kako je činjenica da kršćani uskrsnuće Gospodnje slave u različite dane “skandalozna”.

Papa Franjo je tijekom svog pontifikata također naglašavao potrebu objedinjavanja proslave Uskrsa za sve kršćane. Sveti Otac je 2022. godine istaknuo važnost 2025. godine i pozvao na hrabrost da se traži zajednički datum proslave:

“Imajmo hrabrosti stati na kraj ovoj podjeli koja nas ponekad nasmijava: ‘Kad će tvoj Krist uskrsnuti?’“, kazao je Papa.

Objasnio je kako bi zajednička proslava Uskrsa bila znak “ostvarenja jedinstva naših Crkava, jedinstva koje nije ni apsorpcija ni stapanje, nego bratsko zajedništvo u istini i ljubavi.”

Vatican News

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er