ZANIMLJIVOSTI

Misterij pčela koje čuvaju ikone

U Grčkoj, pobožni pčelar ima običaj stavljati ikone u svoje košnice. Ikone blagosiljaju pčele … a pčela štiti ikone.

Znali smo da med ima svojstva konzervansa, ali nikada nismo mogli zamisliti da pčele mogu čuvati ikone. Upravo se to događa u blizini Atene u Grčkoj, gdje katolički pčelar voli ukrašavati svoje košnice ikonama. Već desetljeće, pčelar po imenu Isidoros Ţiminis, koji živi u regiji Kapandriti, u blizini Atene, drži tradiciju: svakog proljeća ubacuje ikone Krista, Presvete Bogorodice i raznih svetaca u svoje košnice, kako bi blagoslovio svoje pčele i njegovu godišnju proizvodnju meda.

Svake godine događa se isti tajanstveni fenomen: pčele oko pobožnih slika prave svoje ćelije saća, pažljivo izbjegavajući da ih prekriju. Može li to jednostavno biti fenomen povezan s nekim efektom na samoj slici, koji bi mogao spriječiti pčele da na njima izgrade svoje saće?

U svakom slučaju, rad ovih osebujnih grčkih pčela ostaje zanimljiv. Na blogu koji se bavi pravoslavnim kršćanstvom, redovnik po imenu Simon dokumentirao je vlastite napore da donese ikone ovim pčelama. Donio je ručno izrađenu ikonu Raspetog Krista uz koju su stajala dva lopova koji su mu se pridružili. Pčele su navodno izgradile svoju košnicu oko ikone, ali su odbile pokriti Isusa ili lik “dobrog lopova”, s Kristove desne strane. Lopov s njegove lijeve strane, koji je odbio Kristov poziv u raj, ipak je bio pokriven, piše Aleteia.

Čini se da pčele nisu zainteresirane pokriti samo Isusa i Blaženu Majku. Monah Simon je također izvijestio da je donio ikonu svetog Stefana, protomučenika i arhiđakona, koja je ostala nepokrivena preko lica i tijela sveca. Ostaje misterij kako pčele mogu prepoznati svete slike, a kamoli da se prema njima odnose s poštovanjem i pobožnošću. Možda nikada nećemo saznati točne razloge, ali možemo uživati u fascinantnim fotografijama koje je proizvela ova neobična pojava.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er