VIJESTIEUROPA

ŠOK U AUSTRIJI Nakon cijepljenja AstraZenecom još jedna medicinska sestra kritično

Nakon cijepljenja AstraZenecom još jedna medicinska sestra kritično. U desetak dana ovo je treći slučaj teških nuspojava nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca

Pod naslovom „Nakon cijepljenja AstraZenecom medicinska sestra u Štajerskoj s embolijom pluća u intenzivnoj“, austrijski dnevni list „Kleine Zeitung“ u utorak piše o još jednom slučaju „mogućih teških nuspojava nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca“. U nastavku kratke vijesti list ističe kako u vrijeme javljanja pojedinosti ovog slučaja još nisu poznate i dodaje: „Rasprave o učinkovitosti korona cjepiva AstraZeneca ne prestaju. Ne samo učinkovitost nego također i jake reakcije nakon cijepljenja i nuspojave sve su više tema razgovora“.

Tome se ne treba čuditi, jer se još uvijek nisu stišale reakcije Austrijanaca na nedavnu vijest da je pretprošle nedjelje u bečkoj Općoj bolnici AKH umrla 49-godišnja medicinska sestra iz pokrajinske klinike Zwettl u Donjoj Austriji, zbog „teškog koagulacijskog poremećaja“, nakon što je cijepljena protiv koronavirusa cjepivom AstraZeneca. Dodatnu zabrinutost izazvala je potom druga vijest, da je još jedna 35-godišnja medicinska sestra, inače kolegica preminule, koja je također cijepljena istom serijom cjepiva AstraZeneca u klinici u Zwettlu, nakon cijepljenja završila u bolnici s embolijom pluća. Prema posljednjim vijestima liječnika njeno se je stanje u međuvremenu poboljšalo.

Nakon navedena dva slučaja vezana uz cijepljenje AstraZenecom, domaći mediji su proteklih dana izvještavali kako ne samo zdravstvena struka i epidemiolozi i virolozi s velikim nestrpljenjem i zanimanjem očekuju obdukcijski nalaz iz bečke bolnice AKH o uzroku smrti preminule medicinske sestre iz Zwettla, koji bi trebao isključiti ili potvrditi povezanost između cjepiva i uzroka smrti, nego i austrijski građani koji bi narednih mjeseci trebali biti cijepljeni. Tim više je današnja vijest iz Štajerske o već trećem slučaju teških nuspojava nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca u samo desetak dana u Austriji, i još jednoj medicinskoj sestri koja je nakon cijepljenja cjepivom iste farmaceutske tvrtke završila na intenzivnoj njezi s embolijom pluća – novi šok za Austrijance.

Inače, u Austriji je danas zabilježeno 2.411 novozaraženih koronavirusom u proteklih 24 sata i 25 umrlih. Broj hospitaliziranih i pacijenata u intenzivnoj njezi u stalnom je porastu i danas je iznosio 1.611, uključujući 338 pacijenata u intenzivnoj njezi. Najveće opterećenje bolničkih kapaciteta zabilježeno je u pokrajini Gradišće. Tamo je broj hospitaliziranih porastao za čak 54,2 posto. A što se tiče cijepljenja, medicinska znanstvenica Katarina Reich je danas na konferenciji za novinare rekla da će „sljedećih dana Austrija prijeći granicu od milijun cijepljenih“. Znanstvenica Christa Wirthumer – Hoche iz državne Agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) je rekla kako je „ cijepljenje dugoročno gledano, jedina mjera u savladavanju pandemije“.

www.medjugorje-news.com/vecernji.hr

Vezani članci

Back to top button