EUROPAVIJESTI

Austrija privremeno obustavila cijepljenje svojih građana cjepivom AstraZenece

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile cijepljenje serijom cjepiva protiv covida-19 tvrtke AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon cijepljenja, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).

BASG je primio dva izvješća koja se povezuju s cjepivom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u priopćenju. U priopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama cjepiva te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva optencijalna povezanost cjepiva s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom.

“Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecina cjepiva”, stoji u priopćenju. Novinska agencija APA prenosi priopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je tvrtka u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

O učinkovitosti AstraZenece na nove mutacije pojasnili su kako se cjepivo pokazalo prilično učinkovito.

“Za južnoafričku mutaciju napravljena je studija na većini cjepiva. Ono što se pokazalo da iako sva cjepiva imaju nešto nižu učinkovitost na mutaciju iz Južne Afrike, ipak još uvijek imaju učinkovitost prema teškim oblicima i hospitalizacijama, što je na kraju dana najvažnije. Ne postoje još uvijek finalni podaci na mutaciju iz Brazila. Što se tiče novih generacija AstraZeneca zajedno sa znanstvenicima iz Oxforda radi već na novoj generaciji cjepiva koja su napravljena na bazi viralnog vektora”.

www.medjugorje-news.com /vecernji.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er