EUROPA

Nekoliko europskih zemalja počelo je postavljati stroža ograničenja na propisivanje hormona za adolescente s rodnom disforijom

Nekoliko europskih zemalja počelo je postavljati stroža ograničenja na propisivanje hormona za adolescente s rodnom disforijom.

Lijekovi za liječenje rodne disforije i promjene spola počinju gubiti “popularnost” u nekim europskim zemljama, budući da je nekoliko zemalja ograničilo njihovu upotrebu. Nova su ograničenja znatno otežala nabavu takvih lijekova u najmanje pet zemalja u Europi. New York Times izvještava o promjenama politike u Engleskoj, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Finskoj koje bi ograničile pristup tretmanu koji afirmira rod kod djece.

U Engleskoj je poticaj za promjenu bilo objavljivanje izvješća dr. Hilary Cass, koja je posljednje četiri godine prikupljala podatke za svoj rad. Objavljeno u međunarodnom medicinskom časopisu, izvješće dr. Cass pokazalo je da, u većini slučajeva, mladim ljudima nije najbolje potražiti “medicinski put” za ublažavanje tegoba povezanih sa spolom. Nadalje, sugerirala je da su dokazi koji govore suprotno “izgrađeni na klimavim temeljima”.

U izvješću se preporučuje “izuzetan oprez” pri propisivanju hormona koji uzrokuju trajne tjelesne promjene maloljetnicima. Kao rezultat toga, engleski NHS više neće nuditi hormone koji blokiraju pubertet djeci pacijentima, s izuzetkom onih uključenih u klinička ispitivanja. Engleska je kao razloge za promjenu navela nedostatak dokaza o njihovoj dobrobiti, kao i zabrinutost oko moguće štete povezane s lijekovima.

Slična ograničenja pojavila su se u drugim regijama Europe još 2020., kada je Finska psihoterapiju učinila primarnim tretmanom za djecu s rodnom disforijom. I Švedska je 2022. poduzela korake da ograniči hormonsko liječenje maloljetnika. U prosincu 2023. Norveška je također ograničila propisivanje hormona onima koji su uključeni u klinička ispitivanja.

U međuvremenu, u Danskoj javnost čeka objavu novih smjernica za davanje hormonskih terapija adolescentima. Očekuje se da će te smjernice izaći do kraja 2024. Nijedna od ovih europskih nacija nije izravno zabranila praksu rodne medicine za mlade, kao što je bio slučaj s 22 američke države. Ipak, ovaj se pomak kreće prema medicini utemeljenoj na dokazima koja nastoji naučiti dugoročne učinke korištenja hormona na adolescente, piše Aleteia.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er