ZANIMLJIVOSTI

Istraživanje arheologa: Sodomu je uništio…

Istraživanje je provedeno u Tall el-Hammamu, mjestu za koje se vjeruje da je biblijska Sodoma, kroz razdoblje od 15 godina. Daily Caller izvještava da je tim identificirao sloj od metra ugljena, pepela, rastopljene opeke i keramike. Za topljenje građevinskog materijala toplina je morala prelaziti 2000 stupnjeva Celzijusa. Kako u to doba nije bilo načina da se umjetno generira tako ogromna temperatura, stručnjaci su počeli tražiti prirodna objašnjenja.

Eksplozija je bila toliko velika da je možda bila odgovorna i za izravnavanje zidova Jerihona, piše Aleteia.
Skup arheologa vjeruje da su otkrili dokaze o traumatičnim događajima koji su doveli do uništenja Sodome. Nalazi objavljeni u časopisu Nature Scientific Reports ukazuju na to da je uništenje izazvala svemirska stijena koja je probila atmosferu i eksplodirala iznad grada, stvarajući zračni prasak.

Istraživanje je provedeno u Tall el-Hammamu, mjestu za koje se vjeruje da je biblijska Sodoma, kroz razdoblje od 15 godina. Daily Caller izvještava da je tim identificirao sloj od metra ugljena, pepela, rastopljene opeke i keramike. Za topljenje građevinskog materijala toplina je morala prelaziti 2.000 stupnjeva Celzijusa. Kako u to doba nije bilo načina da se umjetno generira tako ogromna temperatura, stručnjaci su počeli tražiti prirodna objašnjenja.

Vrućina je bila toliko jaka da je čak mogla šokirati kvarc. Udarni kvarc je deformacija ravnina unutar kristala kvarca uzrokovana izloženošću visokom tlaku. U intervjuu za Newsweek, James Kennett, zaslužni profesor znanosti o Zemlji na Sveučilištu Santa Barbara, rekao je:

„Potresli smo kvarc iz ovog sloja, a to znači da je došlo do nevjerojatnih pritisaka koji su šokirali kristale kvarca – kvarc je jedan od najtvrđih minerala; jako je teško šokirati. ”

Zračni udar

Slijedeći teoriju o meteorskom zračnom udaru, tim je upotrijebio internetski kalkulator utjecaja koji je pokazao da dokazi odgovaraju tom scenariju. Prema The Daily Beast-u, zračni prasak usporediv je s onim koji se dogodio u Tunguskoj u Rusiji 1908. godine. Tunguski zračni udar izravnao je 80 milijuna stabala na površini od 830 četvornih kilometara. Događaj bi također bio sličan utjecaju koji je uklonio dinosaure, ali u manjim razmjerima.

Razgovor izvješćuje da bi se eksplozija dogodila oko 4 kilometra iznad zemlje. Čak i na toj udaljenosti eksplozija bi stvorila udarni val od 740 km / h koji bi izravnao većinu zgrada Sodome. Nitko od stanovnika ne bi preživio početnu eksploziju ili temperature topljenja stijena koje su uslijedile.

Teorija se proteže i do Jerihona, koji stoji samo 22 km od Sodome. Sada se raspravlja da je ovaj isti zračni udar mogao sravniti slavne Jerihonske zidove.

Otrovna sol

Izvješće bi moglo objasniti i zašto je više od 100 drugih naselja u regiji opušteno. Udar je mogao ispariti dio Mrtvog mora, što bi bacilo toksične razine soli na kopno. Ova sol, čija je koncentracija u nekim uzorcima čak 25%, generacijama bi uništavala poljoprivredno zemljište. U razgovoru se dalje napominje da se ta teorija tek treba dokazati.

Uz malo oborina u sušnoj pustinjskoj klimi, bilo bi potrebno mnogo više vremena za ispiranje soli. Kad bi poljoprivreda bila ugrožena, društvo bi prestalo funkcionirati. Procjenjuje se da bi regija bila neprikladna za naseljavanje gotovo 600 godina.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button