VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

7 činjenica koji dokazuju da je Torinsko platno doista stvarna slika Isusa Krista

Jeste li se ikada zapitali postoji li način da se potvrdi da je slika na Torinskom platnu Isus Krist? Profesor matematičke fizike na Sveučilištu u Torinu i potpredsjednik Bratstva svetog platna Bruno Barberis iznosi sedam razloga koji rasvjetljavaju ovu temu.

Barberis je siguran da je lik čovjeka na platnu Isus iz Nazareta. Razloge je objasnio na Međunarodnom kongresu o znanosti i vjeri u Platnu: “Tko je čovjek Platna prema znanosti?”

1. Zamotan u plahtu I Isus i Čovjek na platnu bili su umotani u plahtu nakon smrti, što je u antici bila vrlo rijetkost, osobito u slučaju raspeća. Zapravo, leš je često prepuštan divljim životinjama ili pokapan u masovne grobnice.

2. Kruna od trnja Obojica su na glavi nosili krunu od trnja. Ova činjenica je doista iznimna. Nijedan povijesni dokument ne opisuje ovaj običaj.

3. Nošenje križa Poput Isusa, čovjek s platna nosio je na svojim ramenima težak predmet, koji može biti samo križ na koji je bio pribijen. Nošenje vješala nije se izvodilo kod svih raspeća, jer su povremeno koristili drvce ili križeve.

4. Korištenje čavala I Isus i Čovjek s platna bili su pribijeni na križ. Čini se da je ova metoda bila rezervirana za službena razapinjanja, dok su u većini slučajeva osuđeni bili užetima pričvršćeni za križ.

5. Neslomljene noge Obojica su nakon smrti bili ozlijeđeni u bok, s neslomljenim nogama. Ovo je jedinstveno, jer je lomljenje nogu razapetima da bi se ubrzala smrt bilo češće.

6. Bez pranja ili pomazanja Obojica su umotana u pogrebno platno odmah nakon skidanja s križa, bez ikakva pranja i pomazanja. Umjesto toga, normalni običaji pokopa uključivali su pranje tijela i mazanje aromatičnim uljima prije umotavanja u platno. Za Isusa znamo da je odmah nakon skidanja s križa umotan u plahtu i položen u grob. Od njih se zahtijevalo da tu operaciju završe prije noći, kada je počela židovska Pasha, tijekom koje nisu mogli obavljati fizički rad. Žene su obavile posljednji ukop dva dana kasnije.

7. Kratko vrijeme ostao u plahti Obje su kratko ostale u plahti. U slučaju Čovjeka s platna, da bismo dobili sliku koju vidimo, bilo je potrebno da leš ostane na plahti nekoliko sati, ali ne više od dva ili tri dana. Proces raspadanja uništio bi sliku i ostavio jednostavne mrlje na tkanini, što platno ne prikazuje. Slično tome, Isus je bio umotan u plahtu nakon što je skinut s križa i ostao je umotan najviše 40 sati.

“Vjerojatnost da se ovih sedam događaja dogodilo istovremeno u drugom čovjeku koji je prošao torturu razapinjanja na križ je jedan prema 20 milijardi […]. Drugim riječima, od 20 milijardi mogućih razapetih ljudi, samo je jedan mogao posjedovati sedam karakteristika koje smatrali smo, zajedničko čovjeku s platna i Isusu.

Kao što je vidljivo u povijesti čovječanstva, nije moglo biti 20 milijardi raspela, a najviše nekoliko stotina tisuća ili nekoliko milijuna”, istaknuo je Barberis. “Provedeni izračun omogućuje nam da zaključimo da je vjerojatnost da je razapeta osoba s ovim karakteristikama jedinstvena vrlo velika i da je stoga Čovjek s platna Isus iz Nazareta.”

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er