OBITELJVJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Ako želiš živjeti sretnije i zdravije, evo što ti je činiti

Ako želiš živjeti sretnije i zdravije, evo što ti je činiti!

Toliko je dobrobiti hodanja da bi bila potrebna knjiga da ih sve nabrojim – ali evo nekih radosti koje sam iskusila na mjestima za šetnju.

“Mama, hodamo li ili se vozimo?” Volim što me moji dečki pitaju ovo pitanje kad god izlazimo. Veći dio svog odraslog života živjela sam u gradovima gdje je moguće prošetati do trgovine, crkve, knjižnice.

Tek sam nedavno shvatila i uspjela artikulirati najjednostavniji razlog zašto hodam: hodanje mi donosi radost. Drugi razlog je taj što me tjera da usporim i primjećujem više oko sebe. To me tjera da drugačije odredim prioritete ostatka dana, dajući mi vrijeme daleko od ekrana i “normalnog” života. I što sam starija, to više cijenim fizičke i psihičke dobrobiti hodanja.

TJELESNE PREDNOSTI

Fizički, hodanje pomaže vašem tijelu sprječavajući čitav niz zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, rak i dijabetes. Jača vaš imunološki sustav, povećava vašu energiju, skida višak kilograma i pomaže vam da bolje spavate. Jedan od načina da ostanete motivirani ako želite više hodati jest praćenje koraka na telefonu! Znam da može biti vrlo motivirajuće postići određeni broj koraka svaki dan – a šetnja će vam pomoći da ubrzate broj koraka. Jednog poslijepodneva prošle godine, nakon što sam drugi dan zaredom propustila jutarnju šetnju, osjećala sam se tromo i izvan sebe. Zbrojivši dva i dva, shvatila sam da mi je hodanje pomoglo da se osjećam budnije i svježije tijekom cijelog dana. Nisam propustila šetnju sljedeći dan!

MENTALNE KORISTI

Emocionalno i mentalno, hodanje smanjuje napetost i stres te popravlja raspoloženje. Djelomično to čini tako što vas povezuje s vašim okruženjem i ljudima u vašem području. Jednom prilikom dnevne šetnje uz ručak s mojim suprugom, primijetili smo grupu ljudi okupljenih oko obližnjeg odvodnog jarka kako nešto uzbuđeno fotografiraju. Dotrčali smo da vidimo što se događa i otkrili prekrasnu mandarinsku patku kako pliva u jarku, što nije uobičajno u našem srednjoameričkom gradu. Bilo je dirljivo spontano stajati zadivljeno s drugima, zureći u neočekivanu ljepotu. Danas, u jutarnjoj šetnji sa svojim dečkima, mnogo mi je lakše uživati u njihovim pitanjima i razgovarati s njima nego kod kuće ili čak u autu. Pjevamo u šetnji, razgovaramo o smiješnim trenucima u knjigama koje čitamo, a ja pokušavam odgovoriti na sve nejasne upite koji im prolaze kroz glavu vrlo rado – uglavnom zato što nema puno toga što bi mi odvlačilo pažnju.

DUHOVNE KORISTI

Duhovno, hodanje mi pomaže u molitvi. Bilo da se radi o nevjerojatnom ljubičastom zalasku sunca na korizmenoj večeri ili o blistavom osmijehu koji potpuno preobrazi lice suputnika dok prolazi ili pronalasku najvećeg lista koji sam ikad vidio — sve me to upućuje na Isusa! Postajem svjesna Božje veličine i sve više svoje malenosti – što me u konačnici navodi da Mu zahvaljujem i da Ga malo bolje upoznam. Ako trebate prijatelja da vam pomogne, sveti Pavao je na svojim misionarskim putovanjima morao mnogo pješačiti. On bi mogao biti dobar svetac zaštitnik da vas potakne na vaše vlastite pješačke avanture.

Sveti Pavle, moli za nas!

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er