VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Koja je prava čudesna slika koju je Isus zatražio od svete Faustine?

Kada razmišljamo o slici Milosrdnog Isusa, zamišljamo onu koja se čuva u Krakovu. Slika koju svi imamo na umu, međutim, nije prva naslikana po Isusovim uputama, koji je rekao sestri Faustini: “Naslikaj sliku prema modelu koji vidiš, s napisanim: Isuse, uzdam se u Tebe! Želim da se ova slika časti najprije u vašoj kapeli, a zatim u cijelom svijetu”.

Prvu sliku Božanskog milosrđa naslikao je u Vilniusu 1934. godine slikar Eugene Kazimirowski, prema uputama svete Faustine. Ipak je ona, kad je slika završena, jadikovala i rekla: “Tko će Te naslikati tako lijepo kao što si Ti?” Kao odgovor je čula: “Veličina ove slike ne leži u ljepoti boja ili kista, nego u mojoj milosti” (P. I, str. 136).

s čuva u Vilniusu u Litvi, prvi je put javno prikazana u svetištu Majke od Milosrđa u Ostra Brami 26. i 28. travnja 1935. Slika je izazvala veliko zanimanje među vjernicima, a njezini su se prikazi proširili zahvaljujući također don M. Sopoćkom, duhovniku sestre Faustine.

U svijetu se, pak, proslavila slika Lagiewniki, koja se čuva u Krakowu, a koju je naslikao slikar Adolf Hyla, koji je napravio dvije kopije: prvu, ex voto koja je blagoslovljena 7. ožujka 1943. svetište u kojem se održavaju javna slavlja Božjeg milosrđa, koje je u pozadini imalo livadu i grmlje. Međutim, kako je slika bila prevelika i nije stala na oltar, naručena je druga, koja je svečano blagoslovljena unutar pokrajnjeg oltara 16. travnja 1944., u nedjelju u Albisu, na čast Božjeg milosrđa. U pozadini slike tamna boja i pod Isusovim nogama pod.

Iako slika Milosrdnog Isusa kapelice Krakow – Lagiewniki nije kronološki prva slika nastala po Isusovim naputcima, ona je bila poznata po brojnim primljenim milostima, a njezine su se reprodukcije ubrzo proširile svijetom .

Jer prva slika je zaboravljena

Zašto je, međutim, prva slika pala u zaborav? Vjerojatno zato što su mnogi pretpostavili da je slika izgubljena tijekom Drugog svjetskog rata i druge ruske invazije. Umjesto toga, bila je prva koju je naručila sestra Faustina, a izbjegla je propast zahvaljujući hrabrosti nekih žena koje su ga ukrale od Sovjeta, smjestivši ga u sklonište. Rečeno je da se lice ove slike gotovo savršeno može preklopiti s licem Pokrova, kao i sa Svetim licem iz Manoppella i Sudariumom iz Ovieda, slikama koje se razlikuju jedna od druge, ali koje se čudesno podudaraju, pokazujući nam jednu lice.

U svakom slučaju, ispunjava se Isusovo proročanstvo: “Želim da se ova slika časti najprije u vašoj kapeli, a zatim u cijelom svijetu” (P. I, str. 26). Slika milosrdnog Isusa: što Isus obećava Isus je definirao neka obećanja vezana uz sliku koju je naručio od sestre Faustine: – “Duša koja bude štovala ovu sliku neće propasti” (P. I, str. 18): to jest, obećao je vječno spasenje. – “Ja također već obećavam na ovoj zemlji (…) pobjedu nad neprijateljima” (P. I, str. 18): to su neprijatelji spasenja i postizanja velikog napretka na putu kršćanske savršenosti. – “Ja ću to braniti kao vlastitu čast” u času smrti (P. I, str. 26): to jest, obećao je milost sretne smrti. Isusova veličina nije ograničena na ove tri posebne milosti.

Jer‚ rekao je o toj slici: “Dajem ljudima posudu s kojom moraju doći i crpiti milosti iz izvora milosrđa” (P. I, str. 141), ne postavljajući granice veličini milosti koje mogu steći s povjerenjem štovajući sliku Božanskog milosrđa. Zastanimo na trenutak da pogledamo ovu sliku i u molitvi je častimo kao što je Isus tražio od nas, jer ona je oruđe kojim se on služi da nam daruje svoje spasenje.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er