SVIJET

Teško bolesni čovjek na liječenje protiv raka morao čekati 10 tjedana, dok su eutanaziju odobrili za 2 dana

Kanađanin iz Britanske Kolumbije odlučio je okončati život eutanazijom nakon što nije mogao zakazati liječenje raka jednjaka. Dan Quayle, 52, čekao je 10 tjedana da bude zakazan za kemoterapiju – tretman za koji su liječnici vjerovali da će mu produžiti život – ali kada se prijavio za medicinsku pomoć u umiranju (MAiD), prihvaćen je i primijenjeni su smrtonosni lijekovi u roku od dva dana.

National Post izvještava da je Quayleova supruga, Kathleen Carmichael, rekla da obitelj nikada nije dobila nikakvu naznaku da će on uopće biti zakazan, a bolnički su im administratori samo rekli da su “zakazali”. Do 22. studenoga, Dan je izgubio volju za borbom i čekanjem da mu se zakaže termin za liječenjem. Carmichael, koja je još uvijek tugovala zbog suprugove smrti, žalila se da je sve moglo biti drugačije: “Mislim da bih još uvijek mogla imati svog Dana da se ranije liječio. Da smo imali više novca, mogli smo otići u Ameriku. Ali mi smo samo obični ljudi”, rekla je za National Post.

U izvješću se dalje navodi da je broj pacijenata oboljelih od raka u Britanskoj Kolumbiji porastao za 16% u odnosu na travanj 2023. Glavni medicinski službenik BC Cancera, dr. Kim Nguyen Chi, izjavio je da trenutno postoji manjak liječnika onkologa u pokrajini. Rekao je da je pokrajina trenutno u procesu zapošljavanja novih radnika kako bi zadovoljila potrebe pacijenata.

Prema RighttoLife.org, broj Kanađana koji su odlučili okončati svoj život kroz MAiD značajno je porastao. U 2023. godini ukupno je 13.241 osoba završila život eutanazijom i potpomognutim samoubojstvom. Ova brojka predstavlja povećanje od 31,2% u odnosu na 2022. i čini 4,1% svih smrtnih slučajeva u Kanadi. Upiti iz Ministarstva zdravstva Kanade ispitali su razloge zbog kojih mnogi pacijenti traže MAiD i otkrili da je najčešći razlog (86,3%) “gubitak sposobnosti uključivanja u značajne aktivnosti”, a zatim “gubitak sposobnosti obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti, ” na 81,9%. Daljnjih 33,5% pacijenata s MAiD-om reklo je da ne žele biti “teret obitelji, prijateljima ili skrbnicima”, dok je 17,1% navelo usamljenost.

Vezani članci

Papa Franjo osudio je eutanaziju i pobačaj kao postupke koji se “igraju sa životom” i rekao da postoji nešto poput “lošeg suosjećanja” tijekom subotnje konferencije za novinare u papinskom zrakoplovu iz Marseillea u Rim 23. rujna prošle godine.

“Sa životom se ne igraš, ni na početku ni na kraju. S tim se ne igra!” rekao je novinarima 23. rujna kad se vratio s dvodnevnog putovanja u Marseille, u južnoj Francuskoj, kako bi govorio na susretu mladih i biskupa pod nazivom Mediteranski susreti.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er