CRKVASVIJET

Afrički biskup: Većina katoličkih svećenika su sinovi muslimana

Biskup Natale Paganelli (66) stigao je kao ksaverski misionar 2005. u Sierra Leone. U intervjuu za katolički časopis Omnes objavljenom 25. travnja istaknuo je da su većina katoličkih svećenika u toj afričkoj zemlji sinovi muslimana.

“Većina svećenika su sinovi muslimana. Zašto? Zbog škola“, objasnio je biskup talijanskog podrijetla, koji je također proveo 22 godine u Meksiku i koji je od 2012. do 2023. bio apostolski upravitelj biskupije Makeni u Sierra Leoneu. “Kada su Xaverijanci stigli, koristili su vrlo zanimljivu strategiju. Kako na sjeveru zemlje gotovo da i nije bilo škola, počele su se osnivati, najprije osnovne, a potom i srednje škole. Evangelizacija je došla kroz škole”, nastavio je.

Što se tiče muslimana koji uče u katoličkim školama, Paganelli je objasnio da “većina njih, pohađajući naše škole, koje imaju veliki ugled, hvala Bogu, dolaze u dodir s kršćanstvom, sa svećenicima, iu određenom trenutku traže krštenja i pohađati katekumenski tečaj u istoj školi. Općenito, nema protivljenja roditelja.”

Zapravo, istaknuo je, “kažemo da u Sierra Leoneu postoji vrlo dobra vjerska tolerancija. Ovo je jedna od najljepših stvari koje možemo izvesti u svijet, ne samo dijamanti, zlato, drugi minerali.” “Jedini ozbiljan problem” koji je imao, objasnio je biskup, bio je s muslimanskim plemenskim poglavarima, “jer su htjeli katoličke škole u svakom selu, ali nisam mogao izgraditi katoličku školu u svakom selu, bilo je nemoguće; već ih je bilo 400, vrlo velik broj.”

Jedan od svećenika koji je sin muslimana je sadašnji biskup Makenija, Bob John Hassan Koroma, koji je preuzeo biskupiju kojom je upravljao Paganelli do svibnja 2023. godine. Talijanski biskup je rekao da sada ima više od 100 svećenika u četiri biskupije Sierra Leonea. “Broj svećenika raste, ali redovničkih zvanja, posebno ženskih, malo je manje jer je to kompliciranije, jer u njihovoj kulturi žene nisu visoko cijenjene pa im je teže razmišljati o posvećenom životu.”

Paganel je također objasnio da za Uskrs muslimani, kao i katolici, također traže da im se kuće blagoslove; i kao što muslimani dijele božićnu večeru s kršćanima, oni također pozivaju one koji vjeruju u Krista da dijele hranu posljednjeg dana ramazana, muslimanskog mjeseca posta i čišćenja. Općenito, rekao je biskup, postoji dobar odnos između muslimana i kršćana, javlja CNA.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er