VJERA I DUHOVNOST

Sveti Franjo Saleški otkriva kako biti zadovoljni svojim životom

Ove upute velikog sveca mogu donijeti radost i zadovoljstvo u vašem pozivu, gdje god vas je Bog pozvao služiti. Sveti Franjo Saleški bio je duhovni div koji je slavno zagovarao laičke muškarce i žene da postanu sveti u doba kada se smatralo da je svetost rezervirana za one u redovničkom životu.

Ali on nije samo govorio o laičkoj svetosti: aktivno ju je promicao svojim pisanjem, govorom i mentorstvom laicima koje je poznavao.

Jedan sjajan primjer njegovog dobrog savjeta je iz pisma koje je napisao udatoj laici. U njemu iznosi dobre duhovne savjete koji bi mogli koristiti svakom kršćaninu. Ove su riječi iz antologije Mudrosti iz života i pisama svetog Franje Saleškog i sv. Ivane Franciske Chantal iz 2021.

Evo nekih praktičnih uputa svetog Franje Saleškog, prema njegovim vlastitim riječima, za život pun radosti i zadovoljstva.

1 NEKA VAŠA SVAKODNEVNA MOLITVA BUDE PRIORITET Svaki dan, bilo ujutro ili sat-dva prije večere, meditirajte o životu i smrti našega Gospodina… Vaša meditacija ne bi trebala trajati više od dobrih pola sata. Na kraju uvijek razmišljaj o poslušnosti koju je naš Gospodin pokazao Bogu svome Ocu. Otkrit ćete da je sve što je učinio učinio da ispuni volju svoga Oca. Razmišljajući o tome, potrudite se steći veliku ljubav prema Božjoj volji.

2 REALNO SAGLEDAJTE SVOJE PROBLEME Prije nego počnete izvršavati one dužnosti vašeg stanja u životu koje su vam kušnje, prisjetite se da su sveci s radošću činili stvari daleko veće i teže. Neki su pretrpjeli mučeništvo, drugi sramotu svijeta. Sveti Franjo i mnogi redovnici našeg doba ljubili su i ponovno ljubili tisuću puta ljude koji su patili od gube i rana; drugi su živjeli u pustinjama; drugi s vojnicima na galijama. Sve su to činili kako bi ugodili Bogu. A što mi činimo da je čak i blizu takvih poteškoća?

3 PRIGRLITE BOŽJU VOLJU ZA SEBE Često pomislite da sve što činimo ima svoju pravu vrijednost iz naše usklađenosti s Božjom voljom. Ako jedem i pijem jer je to Božja volja da to činim, Bogu sam draži nego da umrem bez te namjere.

4 MOLITE BOGA ZA POMOĆ DOK RADITE TEŠKE STVARI U SVOM ZVANJU Često tijekom dana molite Boga da vam da ljubav prema vašem pozivu i recite poput svetog Pavla kad se obratio: “Gospodine, što želiš da učinim?” (usp. Dj 9,6). “Hoćete li me pustiti da vam služim u najnižoj službi u vašoj kući? Oh, bit ću presretan da to učinim; Nije me briga što radim, pod uvjetom da služim tebi.” Dolazeći do određene stvari koja vas muči, recite: “Želiš li da to učinim? Gospodine, iako nisam dostojan, rado ću to učiniti.” I tako vježbate veliku poniznost. Kakvo ćeš blago dobiti! Nesumnjivo veći nego što možete zamisliti.

5 POTRAŽITE U SVECIMA UZORE ZA NADAHNUĆE Razmislite koliko je svetaca bilo u braku s ljudima poput vas i kako su s velikom slatkoćom i predanjem prihvatili ovaj poziv… Sara, Rebeka, sveta Ana, sveta Elizabeta, sveta Monika, sveta Paula i mnogo drugih.

www.medjugorje-news.com

Izvor
Aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er