CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo: Ima li Krist za mene lice prijatelja ili stranca?

U nedjeljnom podnevnom se nagovoru prije molitve Kraljice neba papa Franjo osvrnuo na odlomak iz Evanđelja po Ivanu kako bi ponovno istaknuo da smo za Isusa voljene osobe iznad svih zasluga i očekivanja. Potaknuo je da se upitamo: ima li Krist za mene lice prijatelja ili stranca?

Prijateljstvo je tema koja je bila u središtu razmišljanja pape Franje u podnevnom nagovoru prije molitve Kraljice neba ove nedjelje, 5. svibnja, koji je održao pred oko 20.000 vjernika i hodočasnika okupljenih na Trgu svetoga Petra. Sveti se Otac u nagovoru osvrnuo na odlomak Evanđelja (Iv 15, 9-17) iz današnje liturgije u kojemu Isus govori svojim učenicima: „Više vas ne zovem slugama nego prijateljima“.

U biblijskom jeziku riječ ‘sluga’ označava posebnu osobu kojoj je povjerena važna zadaća, ali za Isusa mi smo nešto veće, što nadilazi sama dobra i planove; stoga kako bi izrazio tko smo mi za Njega pribjegava drugačijoj stvarnosti, nečem većem, a to je prijateljstvo – objasnio je Papa te dodao:

Već kao djeca naučimo koliko je to iskustvo lijepo: nudimo prijateljima svoje igračke i najljepše darove; zatim, kako odrastamo, kao adolescenti, povjeravamo im svoje prve tajne; kao mladi pružamo lojalnost; kao odrasli dijelimo zadovoljstva i brige; kao starije osobe dijelimo sjećanja, razmišljanja i šutnje dugih dana.

Papa Franjo je stoga potaknuo sve da misle na svoje prijatelje i prijateljice i zahvaljuju Gospodinu za njih te napomenuo da prijateljstvo nije rezultat proračunatosti ili  prisile; naprotiv, spontanost i odanost obilježja su odnosa utemeljenoga na prijateljstvu koje, ako je istinito, nikada ne prestaje:

Pravi prijatelj te ne napušta, čak ni kad pogriješiš: ispravlja te, možda te kori, ali ti oprašta i ne napušta te.

Isus za nas kaže da smo njegovi prijatelji, drage osobe bez obzira na bilo kakvu zaslugu i očekivanje, s kojima želi podijeliti ono što mu je najdraže, a to je sve što je čuo od Oca. Papa je stoga svima predložio nekoliko pitanja kako bismo se usredotočili na svoj odnos s Njim:

Upitajmo se: kakvo lice ima Gospodin za mene? Lice prijatelja ili stranca? Osjećam li da me On voli kao dragu osobu? I kakvo je Isusovo lice koje svjedočim drugima, posebno onima koji griješe i trebaju oproštenje?

Neka nam Marija pomogne rasti u prijateljstvu s njezinim Sinom i širiti to prijateljstvo oko sebe – rekao je na kraju papa Franjo, prenosi Vatican News.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er