CRKVAHRVATSKA

Misa za 10 tisuća mladih u Gospiću: Budite Kristovi sijači vedrine, nade i radosti!

Svečano misno slavlje koje je u subotu, 4. svibnja, okupilo u Gospiću više od 10.000 mladih na stadionu Balinovac bilo je vrhunac 12. susreta hrvatske katoličke mladeži. Predvodio ga je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, a pročitana je i poruka Svetoga Oca te na samom kraju objavljeno tko će biti domaćin idućeg SHKM-a.

Nakon velike i duge procesije ulicama grada, mladi su prije svete mise na stadionu Balinovac imali priliku za sakrament pomirenja što su im omogućili nebrojeni svećenici, a molila se i Gospina krunica.

Misu je suslavila većina hrvatskih nadbiskupa i biskupa predvođena predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom, a na početku je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua pročitao pozdrav mladima koji im je uputio papa Franjo.

Izrazivši radost jer s njima može biti duhovno prisutan, Sveti Otac se u poruci osvrnuo na geslo 12. SHKM-a, istaknuvši:

Vezani članci

„Ovogodišnja predložena tema koja vam je dana na razmatranje ‘Raduj se za svoje mladosti’ (Prop 11, 9), ujedno je i poziv da se vrijeme mladosti doživljava kao Božji dar, iskazujući zanos i darežljivost koji su vlastiti mladenačkoj dobi. Dragi prijatelji, samo hodajući s Isusom može se steći radost, ona istinska radost! Ne bojte se povjeriti Njemu jer je On ‘zaglavni kamen’ na kojemu je moguće čvrsto utemeljiti zdanje vlastitog bića.”

Dragi prijatelji, samo hodajući s Isusom može se steći radost, ona istinska radost!

Posebnost ovog događaja bilo je i u nošenju kipa Gospe Krasnarske, zaštitnice Gospićko-senjske biskupije, u procesiji. Propovijedao je predsjednik Odbora HBK-a za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić, a u uvodu u misno slavlje mlade goste iz svih krajeva Crkve u Hrvata pozdravio je dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. Richard Pavlić koji im je rekao: “Ovaj veliki događaj organizirala je jedna mala, ali vrlo vrijedna ekipa koja je – unatoč lošim vremenskim prognozama – izmolila lijepo vrijeme.”

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Zdenko Križić je rekao da Isus “ne želi da njegov učenik bude osoba koja će samo druge tješiti, drugima izražavati sućut, nego drugima donositi radost koja proizlazi iz Radosne vijesti Evanđelja”.

Isusova želja nije da budemo radosni s vremena na vrijeme, nego da njegova radost bude u nama kao trajno stanje.

“Isusova želja nije da budemo radosni s vremena na vrijeme, nego da njegova radost bude u nama kao trajno stanje. On nam jamči da nam njegovu radost nitko i ništa neće moći uzeti. Radost ima svoj izvor u vjeri u Isusa koji je obećao da nas neće nikada napustiti jer je s nama u sve dane do svršetka svijeta”, poručio je splitsko-makarski nadbiskup.

Biskup Rogić naglasio je mladima u propovijedi da su tri “molitvena raspoloženja naše duše pred Bogom”.

To su, kako je rekao, ‘Hvala’, ‘Oprosti’ i ‘Pomozi’. “Radost zahvaljivanja, poniznost kajanja i potreba pomoći Božje. Najprije ‘hvala’! Kad najprije zahvališ za primljena dobra onda i potrebe izgledaju manje, pa možda i sami grijesi za koje treba moliti oproštenje”, rekao je te obraćajući se velikome broj mladih naglasio: „Hvala Ti, Bože, za ovu okupljenu mladost! Hvala Ti, za upućenu riječ, za ovaj susret, za ovo zajedništvo, za ovu ‘nadu’ i za ovu ‘radost’.”

Rekao je i da naša radost može biti potpuna samo ako smo Isusovi; ako nam je on na prvom mjestu; ako nam je on jedini Bog. On nam po svojim zapovijedima daje snage da se odupremo napasti, lažnim ponudama, ovisnostima svake vrste: droge, pornografije, kocke, nasilja, bilo kojeg zlostavljanja.

Uz to, pozvao je mlade da budu spremni doći pred Gospodina, pred Uskrsloga i ponizno moliti oproštenje, ali i da ga mole kako bi čvršće stajali u Božjoj blizini te da „odbacimo ono što nas od tebe udaljuje, umanjuje tvoju milost, naklonost i prisutnost u našem životu.”

„Budite Kristovi sijači vedrine, nade i radosti”, završio je predsjednik Odbora HBK-a za mlade.

Budite Kristovi sijači vedrine, nade i radosti.

Misno slavlje su zajedničkim pjevanjem animirali Zbor mladih Gospićko-senjske biskupije i Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Usprkos lošim prognozama, vrijeme je čitavog dana bilo na strani mladih.

Na samom kraju objavljeno je da će domaćin 13. susreta hrvatske katoličke mladeži biti grad Požega i Požeška biskupija i oni su od mladih iz Gospićko-senjske biskupije – predvođeni novoimenovanim požeškim biskupom Ivom Martinovićem i povjerenikom za pastoral mladih vlč. Marijanom Pavelićem – preuzeli križ Susreta hrvatske katoličke mladeži koji već godinama na takav način prelazi iz generacije u generaciju, iz biskupije u biskupiju.

Prije svete mise mladi su u gradu na Korzu imali priliku bolje upoznati karizmu, poslanje i rad velikog broja muških i ženskih redovničkih zajednica, a nakon mise na gradskome Trgu Stjepana Radića sve je nastavljeno u slavljeničkom tonu uz pjesmu i molitvu članova molitvene zajednice Božja pobjeda.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er