ZDRAVLJE

Skupina liječnika upozorava na loše učinke rodne ideologije

Rodna disforija je poremećaj koji bi trebao liječiti stručnjak za mentalno zdravlje u suradnji s roditeljima punim ljubavi, kaže medicinska grupa. “Prvo, ne naškoditi” prastari je vodeći princip medicine. Ali kontroverzni način liječenja “rodne disforije” čini veliku štetu, navodi nacionalna liječnička organizacija u novom izvješću.

“Pokret za promjenu spola golem je, neregulirani eksperiment temeljen na studijama s visokom stopom odustajanja, nerandomiziranim kontrolnim studijama i bez dugoročnih studija nakon prvih pet godina za intervencije koje strukturalno i/ili funkcionalno osakaćuju i imati dugoročne i nepovratne posljedice”, kaže Katoličko liječničko društvo u svojoj izjavi “ rodna ideologija šteti djeci”. Roditelji i skrbnici moraju pokazati bezuvjetnu ljubav ako dijete tvrdi da je “transrodno” i traži “potvrdu”, kaže CMA. Ali ta potvrda ne bi trebala prijeći granicu dopuštanja tretmana koji su u suprotnosti s pravom djetetovom prirodom kao dječaka ili djevojčice.

“Roditelji i skrbnici moraju imati slobodu odlučiti kako se najbolje s ljubavlju pozabaviti ovim izazovom putem informiranog pristanka koji nije opstruiran politikama koje uskraćuju to pravo”, kaže CMA. “Najbolje je ući u dijalog i dopustiti djetetu da ispriča svoju priču. U isto vrijeme, roditelj treba nježno informirati dijete o točnim znanstvenim podacima.”

Znanstveni podaci CMA iznosi te znanstvene podatke u izvješću objavljenom 8. rujna. Citira Američki koledž pedijatara u razlikovanju “roda”, pojma koji se odnosi na psihološke i kulturološke karakteristike povezane s biološkim spolom, i “spola”, biološkog pojam koji označava muškost i ženskost. Rod je psihološki koncept, kaže se. “Rodni identitet odnosi se na svijest pojedinca o tome da je muškarac ili žena, što se naziva ‘iskusni spol’.” Rodna disforija (GD) je psihološko stanje u kojem pojedinac osjeća nepodudarnost između svog doživljenog spola i svog biološkog spola, kaže CMA. Stanje je povezano s različitim razinama tjeskobe i nezadovoljstva. “Tradicionalno shvaćanje GD-a u djetinjstvu bilo je da odražava zbunjeno razmišljanje djeteta”, stoji u izjavi.

“Standardni pristup bio je budno čekanje roditelja uz savjet stručnjaka za mentalno zdravlje. Ciljevi terapije bili su rješavanje obiteljske patologije kada je prisutna, liječenje svih psihosocijalnih komorbiditeta kod djeteta i pomoć djetetu u usklađivanju rodnog identiteta s biološkim spolom.” Ali to više nije zadani pristup, a posljednjih godina nastala je prava industrija tretmana za afirmaciju rodne disforije. Izvješće CMA-a kaže: “Takozvani ‘tretman’ za GD u SAD-u uključuje potvrđivanje djetetove zbunjenosti, kemijsko blokiranje puberteta, doživotne međuspolne hormone (testosteron za djevojčice i estrogen za dječake) i operacije sakaćenja.”

Protokol se sastoji od potvrđivanja djetetove zbunjenosti korištenjem promjena imena i zamjenica i olakšavanja oponašanja suprotnog spola već u dobi od 3-4 godine. Zatim se pubertet suzbija analozima GnRH (hormona koji oslobađa gonadotropin) u dobi od 10-11 godina. Hormoni koji blokiraju pubertet “zaustavljaju rast kostiju, smanjuju gustoću kostiju, sprječavaju organizaciju i sazrijevanje adolescentnog mozga ovisno o spolnim steroidima te inhibiraju plodnost” (American College of Pediatricians, 2018.). …

Unakrsni spolni hormoni povezani su s opasnim zdravstvenim rizicima. Davanje estrogena dječacima izložit će ih riziku od razvoja tromboembolije, povišenih lipida, hipertenzije, smanjene tolerancije glukoze, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i raka dojke. Djevojčice koje dobivaju visoke doze testosterona bit će izložene riziku od razvoja povišenih lipida, inzulinske rezistencije, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, policitemije i nepoznatih učinaka na tkiva dojke, endometrija i jajnika (American College of Pediatricians, 2018.).

Ako djeca odu i dalje s “njegom koja potvrđuje rod”, mogla bi biti podvrgnuta operaciji sakaćenja, nastavlja CMA: Kirurški zahvati sakaćenja za djevojčice uključuju bilateralnu mastektomiju, histerektomiju i uklanjanje jajnika. Djevojčicama od 14 godina odstranjene su potpuno zdrave dojke (Rowe, 2016.). Djevojčice se mogu podvrgnuti uklanjanju kože s drugog dijela tijela radi pričvršćivanja na zdjelicu kako bi se simulirao penis. Genitalna kirurgija za muškarce uključuje odstranjivanje glavica i disekciju penisa te njegovo preokretanje u ranu zdjelice (American Society of Plastic Surgeons). Česte su tvrdnje da će djeca s GD-om počiniti samoubojstvo ako se ne potvrde u svojoj odluci o prijelazu, ali CMA kaže da te tvrdnje nisu znanstveno potkrijepljene.

CMA kaže: “Od ključne je važnosti da paralelno liječenje provodi stručnjak za mentalno zdravlje koji će se baviti mentalnim poremećajem djeteta u skladu s ispravnim razumijevanjem prirode ljudske osobe. Roditelji bi se trebali ujediniti i raditi zajedno kako bi zagovarali odgovarajuće i učinkovite tretmane koji potvrđuju istine o integritetu ljudske osobe kao svetog jedinstva tijela i duše.”

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er