VJERA I DUHOVNOST

Trebamo li moliti Očenaš raširenih ruku?

Kakav treba biti položaj tijela, odnosno ruku, kad se moli osnovna kršćanska molitva Očenaš? Pitanje je to o kojem se raspravlja među vjernicima, a odgovor na to pitanje donosi katolički tjednik Glas Koncila.

Mole li vjernici Očenaš raširenih ruku?

U mojoj župi novi svećenik nam govori da raširimo ruke tijekom molitve Očenaša, kao što to i on čini. Jedni učine tako, drugi ne… Koji je ispravan put?

Čitateljica

Vaš vas svećenik na svoj način možda želi na drugačiji način uključiti u molitvu Očenaša, ali ispravan je način onako kako piše u »Općoj uredbi Rimskoga misala« koja pod podnaslovom »Kretnje i držanje tijela« (br. 42) ističe: »Zajedničko držanje tijela, kojega se imaju pridržavati svi sudionici, znak je jedinstva članova kršćanske zajednice koji su se okupili na svetu liturgiju: izražava i gaji duh i osjećaje sudionika« te u broju 152 navodi: »Nakon euharistijske molitve svećenik sklopljenih ruku izgovori poziv na Molitvu Gospodnju koju zatim, skupa s narodom, moli raširenih ruku.«

Tumačeći broj 152, možemo zaključiti da se narod ne poziva da molitvu Očenaša moli raširenih ruku, premda ćete taj način vidjeti u nekim crkvama u kojima neki vjernici mole Očenaš raširenih ruku, a ponekad i prate svećeničke geste i poluglasno izgovaraju riječi koje su pridržane svećeniku. Slično piše i u broju 237: »Zatim glavni slavitelj sklopljenih ruke upućuje poziv na Molitvu Gospodnju, a onda raširenih ruku zajedno s ostalim suslaviteljima, koji također rašire ruke, i s narodom, moli Molitvu Gospodnju.« Dakle, dok za slavitelja i suslavitelje Opća uredba Rimskoga misala jasno kaže da Očenaš mole raširenih ruku, za vjernike to ne spominje, pa je samim time stvar jasna. Premda, kao što vidimo, praksa u nekim župama može biti suprotna, što ne znači da ju treba poticati.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er