ZANIMLJIVOSTIZDRAVLJE

16-godišnja znanstvenica otkrila mogući pokazatelj rizika od samoubojstva

16-godišnja znanstvenica otkrila mogući pokazatelj rizika od samoubojstva… Natasha Kulviwat, učenica srednje škole, zaradila je potporu od 50.000 dolara za svoje obećavajuće istraživanje, koje bi moglo pomoći liječnicima da identificiraju one osobe koje su u opasnosti da počine samoubojstvo.

Učenica srednje škole, koja je još u prvoj godini, dobila je potporu od 50.000 dolara za otkriće koje bi liječnicima moglo pomoći u identificiranju ljudi kojima prijeti samoubojstvo. Natasha Kulviwat otkrila je da mozgovi onih koji umru zbog samoubojstva obično imaju povišene razine određenog proteina. Sada se stručnjaci nadaju da bi njezino istraživanje moglo pružiti sredstvo za prevenciju samoubojstva.

Business Insider izvještava da je Kulviwat istraživala uzroke samoubojstva od svoje prve godine srednje škole. Volontiranje i prisustvovanje događajima u organizacijama za prevenciju samoubojstava pružilo joj je priliku da istraži mnoge različite perspektive o samoubojstvu, ali većina njih se složila da istraživanje o tom pitanju ne napreduje dovoljno brzo. Tada je Kulviwat sama preuzela misiju. U laboratoriju Sveučilišta Columbia, Kulviwat je počeo proučavati uzorke mozgova onih koji su počinili samoubojstvo. Nakon 6 mjeseci istraživanja, uspjela je identificirati da svi uzorci sadrže prekomjerne razine citokina, vrste proteina koji uzrokuje upalu kao odgovor na patogene, piše Aleteia.

Citokini se mogu osloboditi čak i ako nema prisutnog patogena, a kada se to dogodi može izazvati još veću upalu. Iako postoji niz bolesti koje se pripisuju upalnim citokinima, Kulviwat je primijetila da oni također mogu imati negativne učinke na drugačiji protein u mozgu, claudin-5. Claudin-5 je važan protein koji pomaže u izgradnji krvno-moždane barijere, tankog sloja stanica koji štiti mozak od klica ili štetnih tvari.

Vezani članci

Ovo otkriće dovelo je do hipoteze da bi povišene razine klaudina-5 u mozgu mogle biti biomarker rizika od samoubojstva. Recenzije Kulviwatova istraživanja nazvale su ga obećavajućim, uz napomenu da se nalazi moraju ponoviti u većim uzorcima prije nego što se mogu provjeriti. Sama Kulviwat složila se s tim mišljenjem, rekavši za Business Insider: “Svojim laboratorijem bit ću koautor potpore Nacionalnog instituta za zdravlje. Pokušat ćemo detaljnije istražiti ovo istraživanje jer je pilot studija dala obećavajuće rezultate, a onda ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti.”

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er