OBITELJZDRAVLJE

Istraživanje: 60% žena koje su imale abortus zapravo ga nisu željele

Novo istraživanje koje je proveo institut Charlotte Lozier protiv pobačaja ispituje mišljenja i iskustva žena koje su imale pobačaj. Studija, koja je recenzirana, obuhvatila je oko 1000 žena u dobi od 41 do 45 godina, a objavljena je samo nekoliko tjedana prije 24. lipnja, godišnjice odluke Vrhovnog suda da poništi Roe protiv Wadea.

Kada su žene s poviješću pobačaja upitane je li pobačaj u skladu s njihovim vrijednostima ili preferencijama, 70% je reklo da nije. Nadalje, četvrtina ispitanica koje su bile podvrgnute zahvatu (25%) svoje je pobačaje opisalo kao “neželjene ili prisilne”. 33% je reklo da želi pobačaj, 43% se osjeća nedosljedno u pogledu svojih pobačaja, 14% je reklo da su njihovi pobačaji neželjeni, a 10% je reklo da se osjećaju prisiljeno.

Većina žena koje su imale pobačaj izjavile su da smatraju da u tom trenutku nije bilo drugih opcija. Naveli su nedostatak financijske ili socijalne potpore kao razlog zašto su to učinili. Autori studije napisali su da bi “60% radije rodilo da su dobile više emocionalne podrške ili više financijske sigurnosti”. Sve u svemu, jedna od četiri žene koje su sudjelovale u anketi prijavila je povijest pobačaja, što je u skladu s nacionalnim prosjekom.

Autori istraživanja primijetili su da je stopa sudjelovanja u Lozierovoj studiji bila gotovo tri puta veća od one u “’Turnaway Study’ koju je provela grupa za zagovaranje pobačaja, koja je navodno pronašla gotovo univerzalno zadovoljstvo odlukom o pobačaju, unatoč također nalazima visoke razine žaljenja, tuge, krivnje i ljutnje.” Također je otkriveno da su žene koje su izjavile da žele pobačaj bile jedina skupina koja je prijavila bilo kakve dobrobiti za mentalno zdravlje ili čisti dobitak u pozitivnim emocijama od pobačaja.

Svaka druga skupina izvijestila je o više negativnih emocija i pogoršanju mentalnog zdravlja nakon pobačaja. Autori su preporučili veću društvenu podršku, kako od pojedinaca tako i od društva, u smislu financijske pomoći za one žene koje su u najvećem riziku od neželjenih pobačaja. To bi im, sugeriraju, omogućilo “da donose odluke koje su više u skladu s njihovim osobnim vrijednostima i preferencijama.”

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er