VJERA I DUHOVNOST

ČUDESNO Od muslimana do katoličkog svećenika: Spasio je Presveto iz ruševina nakon potresa u Turskoj

Od muslimana do katoličkog svećenika: Rođen u obitelji muslimanskih migranata, otac Antuan Ilgit obratio se na katoličanstvo u dobi od 25 godina. Papa Franjo nedavno ga je imenovao prvim biskupom turskog podrijetla nakon nuncija Julija Murata.

Dana 6. veljače, otac Ilgit spasio je Presveto iz ruševina katedrale Navještenja nakon razornog potresa magnitude 7,8 koji je pogodio Iskenderun u Turskoj.

Papa Franjo imenovao je oca Ilgita pomoćnim biskupom za Apostolski vikarijat Anatolije. On je prvi isusovac turskog podrijetla. “Želim biti znak nade na usluzi svima u ovoj maloj Crkvi, ali bogatoj velikim kulturama (…) [i] znak povjerenja u naše mlade”, rekao je otac Ilgit za AsiaNews. Ovo imenovanje predstavlja znak poštovanja i pažnje Svetog Oca prema zajednici koju je pogodio potres. Već na Svjetskom danu mladih u Lisabonu 2023. Papa se susreo s mladima s tog područja u pratnji oca Antuana.

Izbor je i povijesni događaj za Crkvu u Turskoj: svećenik je prvi biskup turskog podrijetla nakon nuncija Julija Murata. Otac Antuan je rođen u obitelji muslimanskih migranata u Njemačkoj 1972. godine. Vrlo mlad vratio se u Tursku i stekao diplomu javne uprave na Sveučilištu Gazi u Ankari. Godine 1997. prešao je na katoličanstvo i primio krštenje u crkvi Svete Terezije od Djeteta Isusa u Ankari. Danas je otac Ilgit dodijeljen titularnoj stolici Tubernuca i obavljat će svoju službu zajedno s vikarom, biskupom Paolom Bizzetijem, na golemom području koje uključuje gradove Antakya, Adana, Mersin i Trabzon. “Nadam se da ću dobro služiti kao turski biskup. Kao pomoćni biskup želim služiti vikarijatu i cijeloj Turskoj Crkvi”, rekao je. Otac Igit također je rekao da je njegov cilj “pomoći biskupu Paolu i zajedno donijeti nadu žrtvama potresa, obnoviti katedralu i kuće, te pomoći izbjeglicama. Imamo puno posla, složno; Osjećam se dijelom dobrotvorne službe za cijelu Tursku.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er