ZANIMLJIVOSTIZDRAVLJE

Savjet za dugovječnost od liječnika koji je doživio 105. godinu života

Prilično smo sigurni da znamo što je potrebno za postizanje dugotrajnog, zdravog života. Osnove su uglavnom pravilna prehrana, redovito vježbanje, dovoljno sna i ispijanje kave, zar ne? Savjet za dugovječnost od liječnika koji je doživio 105. godinu života

No s tim se ne slaže dr. Shigeaki Hinohara, stručnjak za dugovječnost, liječnik i počasni šef katedre na Sveučilištu St. Luke, koji je preminuo u 105. godini. Ovaj stručnjak za dugovječnost proturječio je svemu što su drugi ikada pisali o prehrani, spavanju i dugovječnosti.

U biti, ono što on kaže ima dosta smisla. Njegovi savjeti se mogu svesti na četiri stvari: ostati aktivan, zabavljati se, jesti i živjeti piše Aleteia.org

Zvuči možda prejednostavno… ali možda upravo zato što zaista jest

Nije teško ostati zauzet u našem svijetu prepunom stresa, stimulansa i povezanosti. Većina nas se osjeća kao da nikada ne može predahnuti – ali kada ipak uhvatimo pauzu, vadimo mobitele i počnemo čačkati po njemu.

Vezani članci

Biti istinski zauzet

Ipak, biti rastresen ili mentalno zauzet nije isto kao biti istinski zauzet. Kada je dr. Hinohora rekao da ostanemo zauzeti, mislio je na obavljanje posla vrijednog pažnje. On ne samo da je uvijek planirao unaprijed, s kalendarom punim bolničkog posla, nego je i uvijek organizirao predavanja za široku publiku od poslovnih ljudi do školaraca. Smatrao je važnim dijeljenje svoga znanja budućim naraštajima.

Ostati aktivan

Isto tako, ostati aktivan bio je jednostavan zadatak za dobrog liječnika. Nije se zalagao za duge, naporne sate u teretani – on je samo rekao ljudima da nose svoje torbe i krenu stubama – po mogućnosti dvije odjednom, poput njega.

Zabaviti se

Možda je njegov najneobičniji savjet bio zabaviti se – i to je savjet koji je dao svima. Inzistirao je na tome da su bolnice zaboravile tu „osnovnu potrebu pacijenata“ i uveo je glazbu, terapiju životinjama i sate umjetnosti u vlastitoj bolnici.

Jedi da bi živio, a ne živi da bi jeo

Ali nadaleko najbolji savjet dao je u vezi prehrane: jedi da bi živio, a ne živi da bi jeo. To smo čuli tisuću puta, obično popraćeno tortnim grafikonom i grafom od 12 stranica o tome koje su namirnice otrovne, a koje super, kako ih kombinirati i koliki razmak treba biti između obroka. Zdrava prehrana ponekad se čini tako nemogućom da mnogi jednostavno odustanu.

No dr. Hinohara zapravo je jeo jednostavno. Sok od naranče i kava za doručak, mlijeko i keksi za ručak (o, da!!), povrće, riba i riža za večeru. Ponekad malo mesa. Nema pravila o tome što i kada jesti, niti upozorenja o tome kako ćete sami sebe uništiti ne budete li jeli pola šake badema svakih 57.2 minute.

Ono što je zanimljivo u vezi ovih savjeta o dugovječnosti je to da su toliko banalni da nam treba vremena da shvatimo „kvaku“. Ali što ako nema „kvake“?

www.medjugorje-news.com

Izvor
žena vrsna
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er