OBITELJOSTALOSVIJETZDRAVLJE

Broj pobačaja u Poljskoj pao je za 90%

Broj pobačaja u Poljskoj pao je za 90%. Novi podaci poljskog Ministarstva zdravstva pokazuju da je broj legalnih pobačaja pao za 90 posto od 2020. do 2021. nakon što je ta uglavnom katolička zemlja zabranila ubijanje nerođene djece na temelju medicinske dijagnoze prije rođenja, poput Downovog sindroma, piše LifeSite News.

Prema podacima, u Poljskoj je 2020. izvršeno 1076 pobačaja, u usporedbi sa samo 107 u 2021. Nagli pad pripisuje se presudi poljskog Ustavnog suda iz listopada 2020., koji je odlučio da je pobačaj djeteta bio kršenje “ustavom zaštićenog prava na život” samo zato što je djetetu dijagnosticirana urođena mana in-utero.

Zagovornici života u Poljskoj proslavili su ove podatke, rekavši da je novi zakon učinkovito spasio živote gotovo 1000 djece u samo godinu dana njegove primjene. “To znači da zakon djeluje i da je omogućio da se određeni ljudi spase”, reagirala je voditeljica zaklade Proelio Group za život, Magdalena Korzekwa-Kaliszuk. Korzekwa-Kaliszuk također je spomenula da je novi zakon imao dvojaku korist, budući da učvršćuje “uvjerenje da pravo na život ne bi trebalo ovisiti o dijagnozi zdravstvenog stanja”, dok također uklanja sve “osnove” liječnicima koji su predlagali ili čak vršili pritisak na roditelje da izvrše pobačaj.

Broj pobačaja u Poljskoj pao je za 90%.
Broj pobačaja u Poljskoj pao je za 90%.

Unatoč tome što je članica Europske unije koja se zalaže za pobačaj i za LGBT, Poljska je posljednjih godina poduzela značajne korake u pogledu napretka za život i obitelj. U proljeće 2021. Poljska je predstavila svoj program “Kapital za obiteljsku skrb”, koji daje dodatni novac bez poreza obiteljima s više od jednog djeteta u nadi da će potaknuti natalitet u zemlji.

Kasnije te iste godine, poljski predsjednik Andrzej Duda dao je neumoljivo pro-obiteljski i pro-konzervativni intervju s voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom, potvrđujući poljsku definiciju braka kao “zajednice muškarca i žene“.

“Ja sam za život, branim život, vjerujem da je život svet… Vjerujem da [život] treba čuvati, a obitelji treba poduprijeti što jače jer obitelj je temelj svake nacije”.

www.medjugorje-news.com Izvor: Vigilare

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er