VJERA I DUHOVNOST

Otkrivenje sv. Padre Pija o tajanstvenoj prisutnosti u Svetoj kući u Loretu: “U Lurdu se Gospa ukazala, ali u Loretu šeta u Svetoj kući”

Sveti Padre Pio iz Pietrelcine je uzviknuo da bi, da je samo na trenutak ušao u Loretsku kućicu, umro od velikih emocija: to je bila uistinu snažna tvrdnja koja je koja je imala dobar razlog.

Tradicija kaže da je kuća Djevice Marije nadnaravno premještena iz Nazareta u Loreto, gdje se sada nalazi divljenja vrijedno svetište, odredište mnogih hodočasnika, izvor nebrojenih milosti koje je udijelila Gospa. Zbog toga se gradić u regiji Marche, u kojem se nalazi svetište, smatra talijanskim “Lourdesom”.

Padre Pio i njegova pobožnost prema Gospi od Loreta

Sv. Padre Pio je bio beskrajno privržen Mariji i izražavao je iskreno divljenje i poštovanje prema ovom mjestu, toliko da je čak rekao da bi umro od ganuća da je ušao u Svetu kuću.

Padre Pio nikada nije išao u Loreto, ali je uvijek imao veliku pobožnost prema Svetoj kući. Njegov duhovni sin ga je jednog dana upitao je li doista Loretska kućica ona u kojoj se ispunilo otajstvo Utjelovljenja u utrobi Bezgrešne. Ostavljajući po strani sve moguće istrage i rješenja, Padre Pio je rekao samo: “Kad bih samo na trenutak ušao u tu Kuću, umro bih od silnog ganuća”. I dodao: “U Lurdu se Gospa ukazala, ali u Loretu šeta u Svetoj kući”.

Neki izvori, poput onih koje je ispričao otac Remigio da Cavedine, kapucin i čuvar Svete kuće u Loretu, izvješćuju da je on sam, nakon svečeve smrti, mogao vidjeti da je prisutan u duhu u trenutku recitacije. krunice, koja je tu ostala za sve vrijeme molitve.

Pape i njihova veza s kućom Loreto

U loretskom svetištu posebno se sjećaju otajstva utjelovljenja. Tu, u tom jednostavnom prebivalištu, “Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama”. Naime, na oltaru male crkve uklesan je natpis: “Hic Verbum caro factum est”. Papa Pavao II. je 1468. godine sagradio grandiozno svetište oko crkve, koja je ubrzo postala, kako je papa Ivan Pavao II., “marijansko srce kršćanstva”.

“Taj Loreto je svetište vrijedno divljenja”, napisao je papa Ivan Pavao II. „U njemu je upisano tridesetogodišnje iskustvo dijeljenja koje je Isus imao s Marijom i Josipom. Po ovom ljudskom i božanskom otajstvu povijest svih ljudi upisana je u nazaretsku kuću, jer je svaki čovjek vezan za jednu ‘kuću’, gdje se rađa, radi, odmara, susreće druge i obilježena je priča svakog čovjeka. na poseban način uz kuću: kuću njegova djetinjstva, njegovih prvih životnih koraka. […] Priča svakog čovjeka, u određenom smislu, prolazi kroz tu kuću…”.

Papa Benedikt XV. proglasio je Blaženu Djevicu od Loreta “Glavnom Božjom zaštitnicom aeronautike”, upravo zato što tradicija kaže da se prijenos Svete kuće dogodio zrakom. Dana 7. listopada 2019. papa Franjo je u rimski kalendar ubacio neobvezni spomen Blažene Djevice Marije od Loreta 10. prosinca, na dan kada je veliko slavlje u gradu Loretu, u Marchesu, koji ima Blaženu Djevicu od Loreta.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er