VIJESTI

APSURDIMA SE NE NAZIRE KRAJ U Islandu, zemlji s 89% cijepljenog stanovništva, epidemija eksplodirala

U zemlji je 89 posto stanovništva starijeg od 12 godina potpuno cijepljeno, a zemlja se suočava s ogromnim porastom novozaraženih.

Svugdje gdje se razmak od 1 metra ne može poštovati, napose u trgovinama, nošenje maske postaje obvezno od subote, prenosi jutarnji list.

Da bi suzbila skok broja novozaraženih covidom-19, islandska vlada u petak je najavila niz mjera. Među mjerama donesena je ponovna obvezu nošenja maske na nekim mjestima i smanjenje broja sudionika javnih skupova.

Glavni epidemiolog na Islandu usto je uputio poziv na primanje treće doze za sve starije od 16 godina koji su primili dvije doze “u posljednjih šest mjeseci”, dok je u zemlji 89 posto stanovništva starijeg od 12 godina potpuno cijepljeno.

“Stanje je takvo da je potpuno jasno da je docjepljivanje još jednom dozom korisno radi jačanja imuniteta pojedinca i čitavog društva”, istaknuo je Thorolfur Gudnason u priopćenju.

Island je u protekla 24 sata prijavio 179 novozaraženih, što je najviše od izbijanja pandemije, objavile su zdravstvene vlasti.

“Nelagodno je gledati ovako strmu krivulju, a porast je veći nego prije”, rekla je novinarima Svandis Svavarsdottir, ministrica zdravstva, nakon ministarskog sastanka.

Nove mjere

Da bi se izravnala krivulja ovog novog vala, vlada je odlučila ponovno uvesti pravilo fizičke udaljenosti od 1 metra.

Svugdje gdje se taj razmak ne može poštovati, napose u trgovinama, nošenje maske postaje obvezno od subote.

Na javnim skupovima od srijede ponovno ne može biti više od 500 ljudi (trenutačno je dopušteno 2000). Barovi i restorani moraju se zatvoriti dva sata ranije nego što je sad slučaj, u 23 sata.

Ove restrikcije bit će na snazi najmanje četiri tjedna.

“Dnevni broj zaraženih mora se smanjiti na 40-50 i takvo se stanje uz restrikcije mora održati sve dok se zahvaljujući docjepljivanju i prirodnoj infekciji ne postigne bolji kolektivni imunitet”, obrazložilo je ministarstvo zdravstva u priopćenju.

Posljednje mjere koje su još na snazi – znatno ublažene – trebale su se ukinuti 18. studenoga.

Island, zemlja s 375.000 stanovnika, imala je 14.255 oboljelih od Covida-19 i 34 umrla od početka epidemije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je u četvrtak “krajnju zabrinutost” zbog širenja covida-19 u Europi koja je ponovno središte pandemije.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button