SVIJET

Potpredsjednica SAD- a pozvala Kongres da proširi i legalizira abortus u cijeloj zemlji

Tijekom govora kojim je započela svoju turneju “Borba za reproduktivne slobode”, potpredsjednica Kamala Harris pozvala je Kongres da proširi i legalizira abortus u cijeloj zemlji kodificiranjem pravila koja su postojala u eri Roe protiv Wadea.

Prema sada nepostojećoj odluci Roe protiv Wadea, većina državnih ograničenja pobačaja smatrala se protuustavnim. Nakon što je Vrhovni sud poništio presudu u lipnju 2022., više od 20 država donijelo je zakone za postavljanje ograničenja pobačaja, uključujući više od desetak država koje su zabranile pobačaj u gotovo svim okolnostima. “Kako bismo doista zaštitili reproduktivne slobode, moramo vratiti zaštitu Roea”, rekla je Harris, koja se natječe za još jedan mandat potpredsjednice u kampanji za reizbor predsjednika Joea Bidena 2024. “Ono što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država poduzeo, Kongres može vratiti na mjesto”, dodala je Harris. “… Kada Kongres usvoji zakon koji vraća zaštitu Roeu, Joe Biden će ga potpisati.”

Njezine izjave ponavljaju prethodne primjedbe Bidena, koji je pozivao Kongres da kodificira Roe protiv Wadea otkako je presuda poništena prije godinu i pol. U svom govoru o stanju unije 2023., predsjednik je rekao da “Kongres mora vratiti pravo koje mu je oduzeto” kada je Vrhovni sud poništio presedan. U govoru potpredsjednice, koji je održala na 51. godišnjicu odluke Roe v. Wade, Harris je okarakterizirala poništavanje Roea kao oduzimanje “ustavnog prava građanima Amerike – ženama Amerike”. “Sloboda se ne daje”, rekla je Harris. “Ne može se poklanjati. Naše je po pravu — po pravu. A to uključuje slobodu donošenja odluka o vlastitom tijelu; a ne vlada koja vam govori što da radite.”

Potpredsjednica kritizira zastupnike koji se zalažu za život, i optužuje pro-life zakonodavce u državnim zakonodavnim tijelima i Kongresu da su “ekstremisti” jer podržavaju ograničenja pobačaja, prenosi CNA

Bidenov predizborni tim učinio je abortus središnjom temom predsjednikovih napora za reizbor 2024. Dana 22. siječnja Biden je udvostručio svoju agendu za pobačaj s planom u više točaka za širenje kirurškog pobačaja, kemijskog pobačaja i kontracepcije u cijeloj zemlji, uključujući i države koje podržavaju život. Bidenova kampanja također je objavila novu televizijsku reklamu istog dana u kojoj se ističe predsjednikova podrška pobačaju i kritizira Trumpa zbog njegove uloge u poništavanju Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Roe protiv Wadea.

Iako je Biden drugi katolički predsjednik u zemlji, napor administracije Biden-Harris da kodificira Roe protiv Wadea u potpunom je suprotnosti sa stajalištem Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Država (USCCB). Odbor USCCB-a za aktivnosti u korist života nazvao je zakon o kodifikaciji “najnepravednijim i najekstremnijim prijedlogom zakona o pobačaju na zahtjev koji je Amerika ikada vidjela”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er