VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Što se dogodilo s dvanaest apostola?

Filip je služio zajednicama koje govore grčki. Jakov je postao prvi jeruzalemski biskup. Judu Tadeja cijene kao “Apostola Armenaca”.

Na kraju Evanđelja po Mateju, prije opisa Isusova uzašašća na nebo, evanđelist predstavlja Isusa kako govori svojim apostolima: “Pođite dakle i učinite mojim mojim učenicima sve narode” (usp. Mt 28, 19-20). Kao što se vidi u knjizi Djela apostolskih i u mnogim drugim kršćanskim tradicionalnim spisima (apokrifima ili ne), apostoli nisu uzalud gubili vrijeme, imajući božanski nalog da putuju svijetom za dobrobit Evanđelja.

Sva rana apostolska literatura predstavlja ih kako odmah stavljaju ruku na plug, zaokupljene teškim poslom sijanja sjemena vjere kamo god stignu. Pa gdje su završili? Jesu li doista “stvarali učenike od svih naroda”?

Petar

Tradicionalno se vjeruje da je Petar prvi otputovao u Antiohiju i tamo osnovao zajednicu. Nije dugo ostao, ali je često poznat kao prvi biskup Antiohije. Nakon toga je možda posjetio Korint prije nego što je krenuo u Rim. Tamo je pomogao u formiranju kršćanske zajednice i na kraju je ubijen u Neronovom cirkusu oko 64. godine nove ere u Rimu. Bazilika Svetog Petra u Vatikanu izgrađena je na vrhu groba Svetog Petra.

Andrija

Nakon Pedesetnice mnoge drevne tradicije ukazuju na Andriju, Petrova brata, kao apostola Grcima. Vjeruje se da je propovijedao grčkim zajednicama i da je mučen u Patrasu na križu u obliku X. Njegove su relikvije na kraju prebačene u katedralu Duomo u Amalfiju u Italiji.

Jakov Stariji

Smatra se da je Jakov bio prvi apostol koji je ubijen. U Djelima apostolskim stoji: “Kralj Herod digao je nasilne ruke na neke koji su pripadali crkvi. Jakova, brata Ivanova, mačem ubi” (Dj 12,1-2). Umro je 44. godine nove ere u Jeruzalemu, ali njegova grobnica nije ni blizu ove lokacije. Nakon njegove smrti njegovo je tijelo prebačeno u Španjolsku i trenutno se nalazi u Santiago de Compostela. Njegov grob odredište je stoljetnog hodočašća El Camino, koje je i danas popularno.

Ivan

Autor Evanđelja po Ivanu i Knjige Otkrivenja, Ivan je bio jedini apostol koji nije doživio mučeničku smrt. U Otkrivenju on piše s otoka Patmosa u Grčkoj: “Ja, Ivan, brat vaš, koji s vama u Isusu dijelim nevolju i kraljevstvo i postojanost, bijah na otoku zvanom Patmos zbog riječi Božje i svjedočanstvo Isusovo” (Otkrivenje 1,9). Umro je oko 100. godine i pokopan je u blizini Efeza.

Filip

U godinama nakon Pedesetnice, Filip je služio zajednicama koje govore grčki. Malo se zna o njegovim pustolovinama, osim da je ubijen oko 80. godine. Njegove se relikvije nalaze u bazilici Santi Apostoli u Rimu.

Bartolomej

Malo se zna o Bartolomejevim evangelizacijskom putu. Različite tradicije ga propovijedaju u različitim područjima. Vjeruje se da je podnio mučeništvo i njegovi se ostaci trenutno nalaze u crkvi svetog Bartolomeja na otoku u Rimu.

Toma

Apostol “sumnjičavac”, Toma nadaleko je poznat po svojim misionarskim naporima u Indiji. Postoji popularna priča o jednoj od njegovih avantura koja se fokusira na obraćenje lokalnog “sumnjičavog” kralja. Umro je oko 72. godine nove ere, a grobnica mu se nalazi u Mylaporeu u Indiji.

Matej

Jedan od četiri evanđelista, Matej je najpoznatiji po svom Evanđelju. Prije mučeništva u Etiopiji propovijedao je raznim zajednicama na Sredozemlju. Njegov grob nalazi se u katedrali u Salernu u Italiji.

Jakov Mlađi

Znanstvenici vjeruju da je sveti Jakov Mlađi autor “Poslanice svetog Jakova” koja se nalazi u Novom zavjetu. Nakon što su se apostoli razišli i napustili Jeruzalem, Jakov je ostao i postao prvi biskup u svetom gradu. Ondje je ostao nekoliko desetljeća dok ga židovske vlasti nisu kamenovale do smrti 62. godine. Neke od njegovih relikvija mogu se pronaći u bazilici Santi Apostoli u Rimu. Također se vjeruje da se njegova grobnica nalazi u katedrali svetog Jakova u Jeruzalemu.

Juda Tadej

“Zaboravljeni” apostol zbog imena isto kao i Juda Iskariotski, sveti Juda propovijedao je evanđelje na raznim mjestima. Armenska crkva ga štuje kao “Apostola Armenaca”. Podnio je mučeništvo oko 65. godine nove ere u Bejrutu, Libanon. Njegovi se ostaci trenutno nalaze u bazilici Svetog Petra u Rimu.

Šimun

Šimun se često prikazuje s Judom Tadejem, a neki vjeruju da su propovijedali zajedno. To je dijelom zbog toga što predaja kaže da su obojica ubijeni u Bejrutu iste godine. Vjeruje se da se neke od njegovih relikvija nalaze u bazilici Svetog Petra u Rimu.

Matija

Nakon što je izabran za “zamjenskog apostola”, jedna tradicija kaže da je Matija osnovao crkvu u Kapadociji i služio kršćanima na obalama Kaspijskog jezera. Vjeruje se da je umro mučeničkom smrću i da mu je odrubljena glava sjekirom u Kolhidi od ruku mnogih tamošnjih pogana. Priča se da je neke od njegovih relikvija u Rim donijela sveta Helena.

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er