PAPA FRANJO

Papa Franjo: Obitelj je protuotrov materijalnom i duhovnom siromaštvu

U povodu Međunarodnog dana obitelji 2023., koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda 1989., papa Franjo se danas u svojoj objavi na Twitter profilu osvrnuo na taj važan događaj riječima: Obitelj je glavni protuotrov materijalnom i duhovnom siromaštvu, te problemu demografske zime. Potrebne su – piše Papa – društvene, ekonomske i kulturne politike prilagođene obiteljima, kao i politike koje prihvaćaju život.

Godine 1993. Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila je rezolucijom da se 15. svibnja svake godine obilježava kao Međunarodni dan obitelji. Namjera je bila istaknuti važnost obitelji i potaknuti društvo na donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja, piše Vatican News.

U Italiji 2022. samo 393 tisuće novorođenih

Tema koju je UN odabrao za Međunarodni dan obitelji 2023. upravo glasi Demografski trendovi i obitelji. Sveti Otac je u petak, 12. svibnja u Rimu govorio na trećem kongresu o natalitetu koji promiče Forum obiteljskih udruga, te ističući kako je prošle godine u Italiji rođeno samo 393.000 djece očitovao svoju zabrinutost zbog demografskoga pada koji karakterizira cijelu Europu, kao i zbog današnje kulture koja je „neprijateljica“ obitelji. Istodobno je potaknuo na nadu u budućnost rađanjem novih života i prevladavanjem onih, gotovo nepremostivih, uvjeta za žene koje su najviše oštećene i koje su ropkinje selektivnoga rada. Najniži je to broj od ujedinjenja Italije, prvi put ispod 400.000 rođenih u jednoj godini.

Rađanja su pokazatelj nade jednog naroda

Rađanje djece je, naime, glavni pokazatelj za mjerenje nade jednoga naroda. Ako se rađa malo djece znači da ima malo nade, istaknuo je Sveti Otac te rekao: Nemojmo se pomiriti sa sivilom i jalovim pesimizmom… Upravo u najsušnijim pustinjama Bog otvara nove putove. Tražimo zajedno te putove! Papa Franjo potaknuo je na potrebne dalekovidne politike, koje pripremaju plodno tlo da procvjeta novo proljeće i ovu demografsku zimu ostavi iza nas.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er