CRKVAPAPA FRANJOVJERA I DUHOVNOST

Što je papinski blagoslov ‘Urbi et Orbi’, kada se događa i koje milosti možete primiti?

“Urbi et Orbi” doslovno znači “gradu (Rimu) i svijetu” i odnosi se na papinski blagoslov koji se u različitim prigodama pruža cijelom svijetu.

Papa obično daje ovaj poseban blagoslov s balkona središnjeg pročelja Bazilike svetog Petra na važne datume za Katoličku crkvu. Općenito, obično se održava na Uskrsnu nedjelju i Božić. Međutim, postoje i druge prigode u kojima ga Papa iznimno udjeljuje, kao što je jubilej u korist hodočasnika ili ustoličenje novog Pape. To je i slučaj povijesnog blagoslova 27. ožujka 2020., koji je papa Franjo obavio na Trgu svetog Petra kako bi zamolio kraj pandemije COVID-a. Uoči ove teške situacije, papa Franjo predvodio je izvanredni trenutak molitve u Vatikanu, udijelivši blagoslov Urbi et Orbi s punim oprostom za molitvu za kraj pandemije.

Urbi et Orbi plenarni oprost

Glavna značajka blagoslova Urbi et Orbi je da nudi oprost za grijehe koji su već oprošteni. Sakramentom pomirenja naši su grijesi oprošteni, čime smo ponovno uvedeni u Božju milost. Unatoč tome, nered koji je nastao našim pogrešnim postupcima i dalje zahtijeva popravak i kompenzaciju kroz pokoru koja se dijeli u sakramentu, dobra djela i pročišćenje u Čistilištu.

Vezani članci

Blagoslov Urbi et Orbi, kao i drugi potpuni oprosti, oslobađaju odštete i naknade koji su još potrebni, omogućujući nam izravan ulazak u Nebo bez daljnjeg odgađanja, pod uvjetom da ponovno ne padnemo u grijeh. Da biste zaslužili oprost, vrijede uobičajeni uvjeti. Nužno je odvojiti se od grijeha, otići na ispovijed i primiti Euharistiju što je prije moguće. Mora se također moliti i za Papine nakane.

Blagoslov Urbi et Orbi djelotvoran je za svakoga tko ga prima s vjerom i poštovanjem, uključujući one koji ga gledaju na internetu ili putem masovnih medija poput televizije ili radija.

Kako primiti papinski blagoslov Urbi et Orbi 2024?

Papa Franjo će na uskrsnu nedjelju (31. ožujka 2024.) udijeliti papinski blagoslov Urbi et Orbi nakon mise u 10 sati na Trgu sv. Petra.

Formula blagoslova

Latinski

Sancti Apostoli Petrus et Paulus: de quorum potestate et auctoritate confidimus, ipsi intercedant pro nobis ad Dominum.

℞. Amen.

Precibus et meritis beatae Mariae semper Virginis, beati Michaelis Archangeli, beati Ioannis Baptistae et sanctorum Apostolorum Petri et Pauli et omnium Sanctorum, misereatur vestri omnipotens Deus; et dimissis omnibus peccatis vestris, perducat vos Iesus Christus ad vitam æternam.

℞. Amen.

Indulgentiam, absolutionem, et remissionem omnium peccatorum vestrorum, spatium veræ et fructuosae pœnitentiae, cor semper paenitens, et emendationem vitae, gratiam et consolationem Sancti Spiritus; et finalem perseverantiam in bonis operibus tribuat vobis omnipotens et misericors Dominus.

℞. Amen.

Et benedictio Dei omnipotentis, Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, descendat super vos et maneat semper.

℞. Amen.

Hrvatski

Sveti Apostoli Petar i Pavao od kojih imamo vlast i u čiji se autoritet pouzadjemo, neka nas zagovaraju pred Gospodinom.

℞. Amen.

Molitvama i zaslugama blažene Marije Djevice, blaženog Mihovila arhanđela, blaženog Ivana Krstitelja i svetih Apostola Petra i Pavla i svih Svetih smilovao vam se svemogući Bog i otpustio vam sve vaše grijehe, i priveo vas Isus Krist u život viječni.

℞. Amen.

I blagoslov Boga svemogućega, Oca, i Sina, i Duha Svetoga, neka siđe na vas i ostane vazda s vama.

℞. Amen.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er