CRKVAPAPA FRANJO

Papa Franjo – NE kulturi smrti- Osobe s invaliditetom ne bi trebale biti abortirane ili eutanazirane

Papa Franjo pozvao je na obranu života i zaštitu onih koji su najranjiviji, uključujući nerođenu djecu s invaliditetom, u dva govora koja je održao ujutro 11. travnja 2024.

Njegov apel dolazi samo nekoliko dana nakon objave Dignitasa. infinita 8. travnja, deklaracija vatikanskog Dikasterija za nauk vjere o ljudskom dostojanstvu, kojom se oštro osuđuje rodna teorija, promjena spola, surogat majčinstvo, pobačaj i eutanazija. Papa Franjo jučer je primio dvije skupine stručnjaka iz različitih vatikanskih tijela. Jedna skupina bili su sudionici plenarne skupštine Papinske akademije društvenih znanosti, koji su stručnjaci koji proučavaju i istražuju najhitnije izazove današnjice, poput umjetne inteligencije. Predsjednica ove Akademije je dominikanska časna sestra Helen Alford. Druga skupina bili su sudionici plenarne skupštine Papinskog biblijskog povjerenstva, tijela od 20 članova kojim predsjeda prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Victor Manuel Fernández, javlja Aleteia.

“Ne” kulturi smrti

Obraćajući se akademicima društvenih znanosti na temu uključivanja osoba s invaliditetom, Papa je požalio da su „u raznim dijelovima svijeta mnoge osobe i obitelji i dalje izolirane i prisiljene na margine društvenog života zbog invaliditeta. ” Rekao je da je to osobito slučaj u siromašnijim područjima svijeta gdje su osobe s invaliditetom često osuđene na “ekstremno siromaštvo”. Papa je primijetio da su u razvijenijim zemljama osobe s invaliditetom žrtve druge vrste marginalizacije, temeljene na “utilitarističkim i funkcionalnim kriterijima” koji pretendiraju odrediti “kada život ima vrijednost i kada je vrijedan življenja”.

Vezani članci

“Takav mentalitet može dovesti do teških kršenja prava najranjivijih, do ozbiljnih nepravdi i situacija nejednakosti, što je najvećim dijelom rezultat razmišljanja o profitu, učinkovitosti i uspjehu”, upozorio je. “Kultura bacanja zapravo nema granica.” Poglavar Katoličke crkve također je osudio “manje vidljiv, ali krajnje podmukao čimbenik” prisutan u modernim društvima, “koji nagriza vrijednost osoba s invaliditetom u očima društva i u njihovim vlastitim očima”. “To je tendencija da pojedinci na svoj život gledaju kao na teret i za sebe i za svoje voljene”, objasnio je.

Za papu Franju, širenje ovog mentaliteta vodi do “kulture smrti” u kojoj se na ljude gleda kao na “‘još uvijek korisne’ – poput nerođenih; ili kao ‘više nepotrebnih’ – poput starijih.” Nerođeni s invaliditetom bivaju pobačeni, a starijima pred kraj daje se ‘laka smrt’, eutanazija, prikrivena eutanazija, ali svejedno eutanazija”, istaknuo je Papa.

Nemojte od bolesti napraviti tabu

Obraćajući se članovima Papinske biblijske komisije, 87-godišnji Papa rekao je da je tema njihova rada – patnja i bolest – “bliska [njemu] srcu”. “Patnja i bolest su protivnici s kojima se treba suočiti, ali važno je to učiniti na način dostojan čovječanstva, na ljudski način”, rekao je. “Ukloniti ih, svesti ih na tabue o kojima je najbolje ne govoriti, možda zato što ruše imidž učinkovitosti pod svaku cijenu, korisne za prodaju i zaradu, sigurno nije rješenje”, upozorio je.

Tijekom svog obraćanja Papa je izrazio nadu da će ljudi suočeni s patnjom i bolešću moći proživjeti kušnju “u odnosu, bez popuštanja u sebe i bez legitimne pobune koja se pretvara u izolaciju, napuštenost ili očaj”. Dikasterij za nauk vjere objavio je 8. travnja deklaraciju koju je Papa odobrio i kojom se bezuvjetno brani ljudsko dostojanstvo. Uključivao je popis “teških povreda ljudskog dostojanstva”, uključujući pobačaj, eutanaziju i potpomognuto samoubojstvo te rodnu teoriju.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er