VIJESTI

Prva predsjednica Mađarske uništila agendu protivnu obitelji: Što će nam planet ako ne rađamo djecu

Katalin Novák (44) prva je žena na čelu države Republike Mađarske. Sabor je 10. ožujka potrebnom dvotrećinskom većinom izabrao bivšu ministricu obitelji obitelji za predsjednika države.

Novák je predana klasičnoj obitelji. I sama je majka troje djece. Kao ministrica za obiteljska pitanja provela je niz mjera za potporu obitelji. Pozitivni učinci obiteljske politike očituju se u sve većem broju brakova i rađanja te u padu razvoda i abortusa. Svatko tko se odluči oženiti, imati obitelj i imati djecu ne bi trebao trpjeti nikakve financijske ili socijalne nedostatke u Mađarskoj.

U intervjuu 2021. odbacila je prijedlog da ostane bez djece kako bi spasila planet, a što je pomodno u današnjoj modernoj Europi. “Ako nemamo djecu, za koga čuvamo planet?” upitala je. “Želimo ga sačuvati kako bismo ga mogli prenijeti našoj djeci i unucima”, dodala je.

U Mađarskoj je 2011. godine stupio na snagu novi ustav koji štiti pravo nerođenog djeteta na život od začeća. Istovremeno je započela kampanja koja se fokusira na ljudskost embrija. Između 2010. i 2020. broj pobačaja gotovo se prepolovio.

Novak i njezin tim bacili na posao kad je Fides prvi put osvojio vlast u Mađarskoj kako bi mladima bilo privlačnije okupljanje i osnivanje obitelji. „Podržali smo mlade odrasle osobe da shvate da mogu imati onoliko djece koliko žele imati u trenutku kada požele imati tu djecu.

Dali smo im izbor u korist života, rekla je nedavno još ministrica, a danas predsjednica Novak. Između ostalih blagodati, zaposlene Mađarice koje imaju četvero djece doživotno ne plaćaju porez na dohodak i dobivaju tri godine slobodno za brigu o bebama.

Parovi mogu dobiti beskamatni zajam od 30.000 dolara za kupnju kuće. Otplata se smanjuje sa svakim djetetom, a nakon troje djece dug se oprašta. To jednostavno funkcionira. Tijekom proteklog desetljeća natalitet je porastao prateći državno ulaganje u politike prilagođene obitelji. “Pružamo i usluge, ne samo financijsku potporu, već i vrtić ili besplatno hranjenje djece, ili ljetne kampove za djecu”, dodaje Novak.

No nije stvar samo u bebama. Tijekom posljednjeg desetljeća broj brakova je povećan za 83%, razvodi su na najnižoj razini u posljednjih 60 godina, a broj pobačaja dramatično je pao.

“Za mene osobno ovo je jedan od najvažnijih ishoda naše desetogodišnje politike usmjerene prema obitelji. Pobačaji su pali za 41% i mislim da još moramo raditi po tom pitanju jer moramo ukazati na vrijednost života”, kaže Novak, majka troje djece koja je osvojila simpatije svog naroda.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er