VJERA I DUHOVNOST

Unutarnje svjetlo Padre Pija otkriveno dosad neviđenim fotografijama

10 fotografija Padre Pija predstavljeno je u ponedjeljak u Vatikanu, u nazočnosti njihovog autora Elia Stelluta, koji je s Padre Pijem bio blizak od djetinjstva. „Padre Pio nije bio samo duhovni otac… Za mene je on bio moj tata!“ kaže Elio Stelluto, razgovarajući s Aleteiom o svojoj posebnoj vezi s Padre Piom.

Rođen 1935. u San Giovanni Rotondu, skoro 90-godišnji Stelluto još uvijek ima živa sjećanja na svoje djetinjstvo u blizini kapucinskog samostana. Ondje je stvorio privrženu vezu s fratrom, koji je već za života uživao ugled svetosti.

“Rastao sam s njim, od 1942. nadalje, kada sam sa 7 godina postao oltarnik i pratio ga na misi”, prisjeća se. Nakon “bijednog djetinjstva”, na čijem se kraju okušao u fotografiji kako bi preživio, Elio je 1954. s ostatkom obitelji emigrirao u Argentinu. Otišao se pridružiti ocu i starijem bratu, koji su nekoliko godina ranije otišli okušati sreću u svijetu. Ali mladića je progonilo sjećanje na suze Padre Pija tijekom njihovog posljednjeg susreta prije njegovog latinskoameričkog egzila. Iako je život u Argentini bio ugodniji, osjetio je poziv da se vrati svojim korijenima.

Padre Pio u svom svakodnevnom životu

Šest mjeseci kasnije ponovno je prešao Atlantik, ovaj put u suprotnom smjeru, vraćajući se zauvijek u San Giovanni Rotondo. Iako je još bio maloljetan, aktivno mu je pomagao talijanski konzul u Buenos Airesu, koji mu je rekao da je i on veliki štovatelj fratra kapucina. Ne samo da je olakšao administrativne procedure kako bi se Elio vratio u svoju domovinu, već je, iznenađujuće, sam diplomat preuzeo na sebe da uvjeri svoje roditelje da mu dopuste povratak u Italiju. Elio će ponovno vidjeti svoju obitelj tek 30 godina kasnije. U San Giovanni Rotondo s vremenom će se vratiti i njegova rodbina, uključujući i njegovog “argentinskog” starijeg brata, koji je i danas živ i koji za nekoliko dana slavi svoj 100. rođendan.

Nakon povratka, Elia Stelluto nastavio je fotografirati Padre Pija u svom svakodnevnom životu, unatoč teškom prvom iskustvu. “Prvi put kad sam pokušao fotografirati Padre Pija tijekom misnog slavlja, iznervirao se i tražio da dođu karabinjeri i uhite me! Otišao sam k njemu nakon slavlja da ga zamolim za oprost”, prisjeća se, zabavljen mješavinom čvrstoće i dobronamjernosti koja je izbijala iz fratra.

Stjecanje povjerenja Padre Pija

Tijekom godina, unatoč radu bez bljeskalice i sa svijećama kao jedinom rasvjetom, Elia je uspio “prikazati sveca u svoj njegovoj jednostavnosti”. Unatoč mračnoj atmosferi samostana, koja je logično trebala učiniti fotografije neupotrebljivima zbog tadašnje srebrne tehnike, sa svečeva lica izbija čudno svjetlo. “Ovo su misteriozne fotografije… Padre Pio je bio blistav i ja to ne mogu objasniti”, uvjerava nas.

Pedeset i šest godina nakon što ga je fotografirao na njegovoj posljednjoj misi, Elio Stelluto nastavlja bdjeti nad neobičnom arhivom iz koje je ovih 10 novih fotografija izdvojeno i dostupno javnosti na web stranici ilverosanpio.org. Za to je zaslužna inicijativa predsjednika Zaklade Saint Pio, američke organizacije kojom predsjeda talijanski operni pjevač Luciano Lamonarca, koji već 15 godina živi u New Yorku.

Učiniti Padre Pija dostupnim svima

Lamonarca pripisuje zagovoru Padre Pija rođenje njegovog i ženinog djeteta Sebastiana. Dijete je prirodno začeto nakon što su im liječnici rekli da nema lijeka za njihovu neplodnost. Lamonarca ga smatra čudesnim. Fasciniran fratrom kapucinom, talijanski tenor uglazbio je “Pjesmu svetog Pija”, nastalu u vrijeme njegove smrti 1968. Putuje svijetom kako bi podigao svijest o ovom svecu koji ga fascinira. “U svakoj zemlji postoji mnogo ljudi koji nikada neće moći doći u Pietrelcinu i San Giovanni Rotondo, ali na nama je da im sveca učinimo pristupačnim”,rekao za Aleteiu.

Ivan Pavao II. i Padre Pio ujedinjeni u patnji

Luciano Lamonarca ističe da nas fratar kapucin “također poziva da razmislimo o našem odnosu prema patnji”. “Danas nastojimo odagnati i najmanju glavobolju, i najmanju smetnju. Padre Pio nas umjesto toga uči da trpimo pristojno, da svoju patnju ponudimo Gospodinu, jer svi trpe. U tom smislu, mi idemo protiv žita, ali se povjeravamo svetom Piju da pomogne katolicima i nekatolicima da žive dostojanstveno.” Predstavljanje ovih fotografija održalo se u Vatikanu na 10. obljetnicu proglašenja svetim Ivana Pavla II., pape čiji je život bio obilježen patnjom, a koji je imao blizak odnos s Padre Piom nakon susreta u San Giovanni Rotondu 1948. godine.

Andrea Tornielli, direktor uredništva Vatican Media, podsjetio je na utjecaj mladog vlč. Karola Wojtyle. “To je obilježilo njegov život, s vezom koja se nastavila, također na mističnoj razini, o čemu svjedoče mnoga pisma. Iz Krakowa bi nadbiskup Wojtyla zamolio Padre Pija za molitve i milosti”, objasnio je talijanski novinar. Dodao je kako ta poveznica nije samorazumljiva u kontekstu velikog nepovjerenja u Vatikanu prema fratru kapucinu, kojeg neki optužuju da je varalica.

Proglašenje Padre Pija svetim

Padre Pio je bio „mistik, uvijek poslušan Crkvi, unatoč svim napadima protiv njega. On pokazuje da svetost znači i prihvaćanje odluka koje se mogu činiti teškima i neshvatljivima“, rekao je Andrea Tornielli. Ivan Pavao II. stavio je točku na raspravu beatificirajući Padre Pija 1999. godine i kanonizirajući ga 2002. godine. Pio je stoga “stalno prisutna svetačka figura, svetac naroda, koji je ušao u kolektivnu maštu.” Ova veza između Karola Wojtyle i Padre Pija bila je odlučujuća, kako priznaje Elio Stelluto. “Bilo je mnogo protivljenja njemu unutar Crkve. Da nije bilo Ivana Pavla II., Padre Pio ne bi bio proglašen svecem”, kaže čovjek koji je ostao jedan od posljednjih svjedoka ove nesvakidašnje duhovne avanture.

Nikad viđene fotografije sv. Padre Pija možete pogledati OVDJE

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er