VJERA I DUHOVNOST

4 molitve koje će vam pomoći da zaspite u savršenom miru

U nastavku donosimo 4 molitve koje će vam pomoći da zaspite u savršenom miru

Osam do deset posto Amerikanaca pati od kronične nesanice. Naš užurbani životni stil učinio je san luksuzom koji si malo tko može priuštiti, piše Aleteia.

Dok stručnjaci predlažu niz mjera koje će nam pomoći da zaspimo – od smanjenja svjetla u spavaćoj sobi do spavanja na ravnijem jastuku – Crkva nam nudi možda najsavršeniji lijek protiv nemira: drevnu službu večeri.

Druženje je posljednja služba dnevne službe koja se moli prije spavanja. Prikladno, na Zapadu, služba počinje molitvom: “Gospodine, daruj nam mirnu noć i savršen kraj.” Kao i svi časovi Liturgije časova, sastoji se od psalama, himana, biblijskih redaka i molitava čiji se izvori gube u magli vremena.

Ovdje su četiri molitve iz večeri – dvije iz tradicionalne benediktinske službe i dvije iz bizantskog obreda koji se koristi u Istočnoj Crkvi – koje možete uključiti u svoju svakodnevnu molitvenu rutinu. Možda ćete primijetiti da molitve, iako potječu tisućama milja jedna od druge u različitim kulturama, sadrže slične teme koje vam mogu pomoći da se mirnije odmorite.

1. Tradicionalna služba večeri uključuje drevnu pjesmu, Te lucis ante terminum, koja traži Božju zaštitu za noć koja slijedi, a posebno da zaštiti naše umove od noćnih mora koje izazivaju tjeskobu:

Tebi pred smak dana, Stvoritelju svijeta, molimo te To, uz Tvoju željenu naklonost, Ti Sada budi naš čuvar i zaštita. Od svih loših snova brani naše oči, Od noćnih strahova i maštanja; Gazi pod noge našeg sablasnog neprijatelja, To mjesto grijeha možda ne znamo. O Oče, neka bude ispunjeno što molimo, Po Isusu Kristu, tvom jedinom Sinu, Koji s Duhom Svetim i Tobom, Živi i kraljuj vječno. Amen.

2. Molitva večeri izričito traži od anđela da rašire svoja krila nad nama, da nam daju mir od svih nemira:

Posjeti, molimo te, Gospodine, ovo prebivalište i odagnaj od njega sve zamke neprijateljske. Neka tvoji sveti anđeli prebivaju ovdje da nas sačuvaju u miru; i neka je Tvoj blagoslov uvijek na nama po Isusu Kristu Gospodinu našemu, kojemu s Tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, u vijeke vjekova. Amen.

3. Ova pjesma iz bizantske ili istočno-pravoslavne službe, koja se pjeva utorkom i četvrtkom, dodaje molbu da Bog ispuni naše umove svojim nebeskim mislima preko noći, tako da možemo ustati ujutro da se molimo s obnovljenom snagom:

Ti znaš, Gospodine moj Stvoritelju, besanu budnost mojih nevidljivih neprijatelja i slabost mog slabog tijela. U Tvoje ruke, dakle, predajem svoj duh. Pokrij me krilima dobrote svoje, da ne zaspim do smrti. I prosvijetli oči mog duhovnog razuma, da mogu uživati u Tvojim božanskim riječima. I učini me, u vremenu Tebi prihvatljivom, da Te slavim u hvali, kao jedinog dobrog Koji voli čovječanstvo.

4. Konačno, posljednja ispravna molitva večeri na bizantskom istoku pripisuje se svetom Antiohu, redovniku iz 7. stoljeća iz Galacije (današnja Turska). Teško je pročitati ovu molitvu do kraja bez osjećaja pospanosti, jer molitva traži od Boga da smiri naša tijela i zaustavi navalu svjetovnih misli koje nas drže budnima noću. Također, traži od Boga da utiša sve grešne porive dok naše duše počivaju u Njemu:

Udijeli nam, Učitelju, kad pođemo spavati, odmor tijela i duše; i zaštiti nas od mutnog sna grijeha i od svih mračnih užitaka noći. Umiri porive strasti i ugasi vatrene strijele zla koje su protiv nas lukavo bačene. Provjeri uzburkanost našeg tijela, i dalje sve zemaljske i materijalne misli. I daruj nam, Bože, razborit razum, budno srce, miran san bez svih maštarija sotonskih. Podigni nas opet u vrijeme molitve osnažene u Tvojim zapovijedima, čvrsto čuvajući u nama spomen Tvoje presude. Udijeli nam milost da Te slavimo svu noć da hvalimo, i blagosiljamo, i slavimo prečasno i veličanstveno Ime Tvoje, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvijek i u vijeke vjekova. dobi. Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er