MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Ovo je najosnovnija kršćanska molitva u Bibliji

Postoji jedna molitva koja se ističe kao temeljna kršćanska molitva u cijeloj Bibliji. To je molitva koja je najviše kršćanska od svih.

Postoje stotine, ako ne i tisuće molitvi u Bibliji. Stari zavjet je pun molitava, posebno cijela knjiga psalama. Čak i Novi zavjet sadrži različite molitve, neke se pripisuju Blaženoj Djevici Mariji, dok druge potiču od samog Isusa, piše Aleteia.

Od Isusa dobivamo najosnovniju kršćansku molitvu u Bibliji, budući da je Krist taj koji je uči. Molitva Gospodnja, ili molitva Očenaša!

Katekizam Katoličke Crkve započinje svoj dio Oče naš objašnjavajući njegovu središnju ulogu u kršćanstvu: Isus je “na jednom mjestu molio, a kad je prestao, reče mu jedan od njegovih učenika: ‘Gospodine, nauči nas moliti, kao što je Ivan naučio svoje učenike’.” Kao odgovor na tu molbu Gospodin povjerava svojim učenicima i svojoj Crkvi temeljnu kršćansku molitvu. KKC 2759

Sve druge kršćanske molitve vraćaju se na primjer koji je dao Isus u Oče naš. Najčešći oblik Očenaša nalazi se u Evanđelju po Mateju, kako Katekizam objašnjava: Sveti Luka iznosi kratak tekst od pet molbi, dok sveti Matej daje razvijeniju verziju sedam molbi. Liturgijska tradicija Crkve zadržala je Matejev tekst: KKC 2759

Oče naš koji jesi na nebesima, Sveti se ime tvoje. Dođi kraljevstvo tvoje. Budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas, i oprosti nam duge naše, kao što i mi opraštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u napast, ali izbavi nas od zla.

U određenom smislu, teško je učiniti bolje od molitve koju nas je Isus naučio. Ipak, još uvijek možemo moliti vlastitim riječima, imajući na umu primjer koji nam je Isus dao u molitvi Oče naš. Ako možemo moliti u istom duhu, bit ćemo na pravom putu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er