VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Koliko god bio miroljubiv i ponizan, ne postoji čovjek koji se barem jednom u životu nije našao u konfliktu

Konflikt je sastavni dio života pojedinaca, a nerijetko i naroda. Koliko god bio miroljubiv i ponizan, ne postoji čovjek koji se barem jednom u životu nije našao u konfliktu ili sukobu s drugim ljudima.

I Isus je neprestano ulazio u konflikte, ne samo s farizejima, već ponekad i sa svojim učenicima, pa čak i sa vlastitom rodbinom. Iako se mogu lako izbjeći, konfliktne situacije katkad i nisu po sebi nešto loše. Dapače, ako se već i dogodio, važno je da svaki konflikt urodi mirom i prijateljstvom. Njemački književnik Herman Hesse je bio u pravu kad je rekao: „Pobjednik je uvijek onaj tko je sposoban voljeti, popuštati i zaboraviti, a ne onaj tko se svojeglavo drži svojih procjena.“ Ljudi katkad i nakon oštre prepirke ili većeg sukoba znaju postati najbolji prijatelji.

Konflikt može ljude i povezati i udaljiti. Ti, poštovani vjerniče, odlučuješ u kojem smjeru će otići konflikt kojeg si ti sudionik

I Natanael se također bio našao u sukobu sa Isusom kad je sumnjao u njega. Čak mu je i pomalo podrugljivo rekao: „Zar išta dobro dolazi iz Nazareta?!“, ali Natanael je nedugo nakon tog konflikta postao Isusov vjerni učenik. Konflikt može ljude i povezati i udaljiti. Maleni, bezazleni konflikt kao jedna vrsta trenutnog neslaganja može prerasti ili u rat ili u mir, ali ti, poštovani vjerniče, odlučuješ u kojem smjeru će otići konflikt kojeg si ti sudionik. I ako se slučajno katkad i dogodi, svaki konflikt pretvori u mir, a nikako u rat!

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er