VJERA I DUHOVNOST

Mučite se s održavanjem čistoće u kući? Primjer ove svetice može vam pomoći!

Sveta Zita nije bila najveći obožavatelj čišćenja, ali će se moliti Bogu za dodatnu pomoć da prebrodi ona vremena kada vam je energija na najnižem nivou. Sveta Zita bila je svetica iz 13. stoljeća najpoznatija po svojoj povezanosti s kućanskom službom.

Prema Katoličkoj enciklopediji, “U dobi od 12 godina stupila je u službu obitelji Fatinelli iz Lucce. Njezina pobožnost i točnost s kojom je izvršavala svoje kućanske dužnosti, u kojima je smatrala da služi Bogu, a ne ljudima, čak i nadoknađujući nedostatke svojih kolega slugu, daleko od toga da zadobije njihovu ljubav i poštovanje i ljubav svojih poslodavaca, donijeli su joj na nju svaki način zlostavljanja i prvih i, kroz njihove optužbe, drugih.”

Ona je svoj posao smatrala poslom koji joj je Bog dodijelio i kao dio svoje pokore; i u svemu se pokoravala svom gospodaru i gospodarici kao što ih je Bog postavio nad nju. Uvijek je ustajala nekoliko sati prije ostatka obitelji i znatan dio vremena koje su drugi davali spavanju koristila je molitvom.” Nadalje, “bez obzira na njezinu izuzetnu pažnju prema svojim svakodnevnim poslovima, stekla je divnu sposobnost da im se pridruži gotovo neprestanoj mentalnoj molitvi i da svoju dušu stalno drži pažljivom na božansku prisutnost.”

Ponekad na društvenim mrežama postoji priča koja kruži oko blagdana svete Zite koja kaže da kad god bi se sveta Zita osjećala umorno i iscrpljeno, nesposobna oprati još jedan prozor, zamislila bi sebe kako čisti kuću za Boga. Čini se da je ova priča podržana njezinom općom željom da sve čini za Boga. Ona je tada savršen zaštitnik za svakoga tko nevoljko obavlja kućne poslove i jako je istrošen, nesposoban pokupiti još jedan komad odjeće s poda, piše Aleteia.

Na sličan način, citat koji se obično pripisuje Majci Terezi dodaje ovom osjećaju obavljanja kućanskih poslova kao čina ljubavi: Operite tanjur ne zato što je prljav, niti zato što vam je rečeno da ga operete, već zato što volite osobu koja će ga sljedeći koristiti. Sljedeći put kada budete imali poteškoća s čišćenjem kuće, zamolite svetu Zitu za pomoć!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er