EUROPAVIJESTI

13 smrti povezano s nuspojavama od cjepiva protiv Covida, za 10 se čeka nalaz

Dvadeset i tri osobe umrle su u Norveškoj u roku od nekoliko dana od primanja prve doze cjepiva Pfizerovog cjepiva protiv virusa COVID-19, a 13 od tih smrtnih slučajeva – svi pacijenti u staračkim domovima – očito je povezano s nuspojavama od cjepiva, rekli su zdravstveni službenici.

“Uobičajene reakcije na cjepivo, uključujući vrućicu i mučninu, mogle su doprinijeti smrtnom ishodu kod nekih slabih pacijenata”, rekao je Sigurd Hortemo, glavni liječnik Norveške agencije za lijekove, u izjavi u petak.

Svih 13 pacijenata nalazili su se u staračkim domovima te su bili stari najmanje 80 godina. Iako službenici ne izražavaju ozbiljnu zabrinutost, doći će do prilagođavanja smjernica o tome tko bi trebao primiti cjepivo.

“To nas ne uznemirava”, rekao je Steinar Madsen, medicinski direktor Norveške agencije za lijekove za NRK, prenosi New York Post. “Sasvim je jasno da ta cjepiva imaju vrlo mali rizik, uz malu iznimku za najslabije pacijent.”

“Liječnici sada moraju pažljivo razmotriti koga treba cijepiti”, dodao je. “Oni koji su vrlo slabi i na samom su kraju života mogu se cijepiti tek nakon individualne procjene.”

Agencija je izvijestila u četvrtak da je ukupno 29 osoba pretrpjelo nuspojave, uključujući 13 ljudi koji su umrli. Dvadeset i jedna žena te osam muškaraca doživjeli su nuspojave, rekli su dužnosnici. Osim onih koji su umrli, devetero je imalo ozbiljne nuspojave – uključujući alergijske reakcije, jaku nelagodu i jaku vrućicu – dok je sedmero imalo manje ozbiljne nuspojave, uključujući jake bolove na mjestu injekcije.

Iz agencije su također dodali da je dosadašnja brojka umrlih unutar očekivanja te da podatak nije alarmantan.

www.medjugorje-news.com/narod.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er