SVIJETVIJESTI

RAZORAN POTRES Raste broj stradalih u stravičnom potresu

Broj umrlih od potresa magnitude 6.2 koji je u petak zatresao indonezijsku provinciju Zapadni Sulawesi popeo se na 56, objavila je u nedjelju nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa.

Glasnogovornik Raditya Jati rekao je da je većina poginulih iz glavnog grada provincije Mamujua gdje je zabilježeno 47 smrtnih slučajeva, dok je drugih devet žrtava iz susjednog okruga Majenea. Broj ozlijeđenih također je narastao na 826, dok su spasioci uspjeli doći do više tijela i preživjelih iz ruševina kuća koje je u petak srušio potres, koji je pogodio provinciju u 1,28 ujutro po lokalnom vremenu.

Zbog potresa 15.000 ljudi napustilo je svoje domove. “U nekim dijelovima Majenea i Mamujua je obnovljeno napajanje električnom energijom, dok vozila sad mogu prometovati glavnom cestom koja povezuje dva teritorija nakon što je lokalna vojska raščistila cestu”, rekao je Jati. Provinciju je u subotu ujutro pogodio naknadni potres magnitude 5, dok su meteorološka, klimatska i geofizička agencija rekle da će u regiji biti naknadnih podrhtavanja. Jati je rekao da stanovnici brdskih područja trebaju ostati na velikom oprezu zbog potencijalnih klizišta ili odrona kamenja, dok obalne zajednice trebaju biti pripravne napustiti obalno područje nakon novih podrhtavanja zbog opasnosti od cunamija.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er