CRKVA

‘Za ljubav papi’: Pobornici latinske mise postavljaju jumbo plakate u blizini Vatikana

Skupina pristaša tradicionalne latinske mise u Italiji sponzorirala je kampanju za reklamne ploče u četvrti u blizini Vatikana. Kampanja uključuje desetak jumbo plakata u četiri različita dizajna. Postavljeni su 28. ožujka i ostat će na mjestu 15 dana, najavljuju organizatori.

Svaki plakat sadrži citat pape Benedikta XVI., svetog Ivana Pavla II. ili pape Pija V. u prilog latinskoj misi. Preko vrha, na reklamnim pločama piše: “Za ljubav papi. Za mir i jedinstvo Crkve. Za slobodu tradicionalne latinske mise.”

Kampanja jumbo plakata slijedi nedavna ograničenja slavljenja tradicionalne latinske mise kako je navedeno u apostolskom pismu pape Franje Traditionis Custodes iz 2021. i drugim vatikanskim dokumentima. Članovi organizacijskog odbora u kampanji sudjeluju osobno, stoji u priopćenju. Dolaze iz raznih katoličkih grupa i blogova, uključujući Misu na latinskom jeziku, Udrugu sv. Mihaela Arkanđela i Nacionalni odbor za Summorum Pontificum.

Organizatori kampanje “htjeli su javno obznaniti svoju duboku privrženost tradicionalnoj misi u trenutku kada se čini da se planira njezino gašenje”, stoji u priopćenju za javnost. “Čine to iz ljubavi prema papi, kako bi on bio očinski otvoren za razumijevanje onih liturgijskih periferija koje se više ne osjećaju dobrodošle u Crkvi jer u tradicionalnoj liturgiji nalaze puni i cjelovit izraz cijele katoličke vjere.” “U Crkvi našeg vremena”, nastavlja se, “u kojoj slušanje, dobrodošlica i uključivanje nadahnjuju sve pastoralne radnje i postoji želja za izgradnjom crkvenog zajedništva ‘sinodalnom metodom’, ova skupina običnih vjernika, mladih obitelji, a gorljivi svećenici imaju pouzdanu nadu da njegov glas neće biti ugušen, nego dobrodošao, saslušan i uzet u obzir.”

“Oni koji idu na ‘latinsku misu’ nisu drugorazredni vjernici, niti su devijanti koje treba preodgajati ili teret kojeg se treba riješiti”, stoji u priopćenju. Jedan od dva dizajna reklamnog panoa s likom Benedikta XVI. uključuje citat iz apostolskog pisma pokojnog pape iz 2007. Summorum Pontificum, kojim se priznaje pravo svećenicima da služe misu na latinskom prema Rimskom misalu iz 1962. piše CNA.

Drugi prikazuje citat iz Benediktova popratnog pisma biskupima: “Ono što su raniji naraštaji držali svetim, ostaje sveto i veliko i za nas, i ne može se odjednom u potpunosti zabraniti ili čak smatrati štetnim.” Citat iz Summorum Pontificum potječe iz članka 1: “Rimski misal koji je proglasio sv. Pio V. a revidirao blaženi Ivan XXIII. ipak treba smatrati izvanrednim izrazom istog lex orandi Crkve i dužno ga poštovati zbog svoje časne i drevne korištenje.”

Citat svetog Ivana Pavla II. uzet je iz njegove poruke Kongregaciji za bogoštovlje i disciplinu sakramenata iz 2001. godine: „U Rimskom misalu, koji se naziva Misal svetog Pija V., kao i u nekoliko istočnih liturgija, postoje lijepe molitve kojom svećenik izražava najdublji osjećaj poniznosti i poštovanja pred svetim otajstvima: ona otkrivaju samu bit svake liturgije.”

Četvrti dizajn reklamnog panoa citira apostolsku konstituciju Pija V. iz 1570. Quo Primum Tempore, koja je proglasila tada novi Rimski misal: “Određujemo i izjavljujemo da se sadašnja pisma ni u jednom trenutku neće opozvati ili umanjiti, nego će uvijek postojana i valjana. ustraj u njihovom djelovanju.”

Esej organizatora objasnio je razlog postavljanja jumbo plakata. “Ova je kampanja nadahnuta ljubavlju koju svi katolici gaje prema papi i želi biti njezin izraz”, stoji u priopćenju. “Ljubav prema papi nije servilna ljubav, nego sinovska ljubav”, nastavilo se, žaleći se na dominaciju “dosadno pretjerane” servilne ljubavi prema papi u nekim današnjim crkvenim krugovima.

„Kao i sva pobožna djeca, oni koji svoju katoličku vjeru žive ritmom tradicionalne liturgije silno žele da im oni u Crkvi koji su im očevi iskazuju naklonost, razumijevanje, blizinu i povjerenje, odnosno imaju istinsku pastoralnu skrb ”, rečeno je. U eseju se također tvrdi da je “smireno prihvaćanje tradicionalne liturgije kao potpuno katoličke, kakva jest i nikada nije prestala biti, neraskidivo povezano s mirom i jedinstvom Crkve”.

www.medjugorje.news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er