CRKVAPAPA FRANJO

Vatikan će sljedeći tjedan objaviti novi dokument o marijanskim ukazanjima

Vatikanski ured za doktrinu sljedeći će tjedan objaviti novi dokument o razlučivanju marijanskih ukazanja i drugih nadnaravnih događaja.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u utorak da će kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere (DDF), u petak, 17. svibnja, otkriti nove norme za razlučivanje u vezi s “ukazanjima i drugim nadnaravnim pojavama”. U intervjuu za National Catholic Register, prošlog mjeseca, Fernandez je rekao da će dokument pružiti “jasne smjernice i norme” za razlučivanje. Nove norme bit će prvi put da je Vatikanski doktrinarni ured izdao opći dokument o ukazanjima u četiri desetljeća. Papa Pavao VI. odobrio je norme o “razlučivanju pretpostavljenih ukazanja ili objava” 1978.

Fernandez će govoriti na konferenciji za tisak u Vatikanu koja će se prenositi uživo u podne na dan objave dokumenta, zajedno s monsinjorom Armandom Matteom, tajnikom doktrinarne sekcije DDF-a. Ova objava dolazi nakon što su se Fernández i Matteo privatno sastali s papom Franjom 4. svibnja, na sastanku na kojem je papa vjerojatno pregledao nadolazeći dokument. Katolička crkva poziva na “veliku razboritost” u ispitivanju činjenica povezanih s pretpostavljenim ukazanjima objava. Prema normama iz 1978., odgovornost je Crkve prvo prosuditi činjenice prije nego što dopusti javnu pobožnost u slučaju navodnog ukazanja, piše CNA.

Pod papom Ivanom Pavlom II., vatikanska Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata izdala je 2001. opsežan dokument o pučkoj pobožnosti koji je ponovio nauk Crkve da privatne objave ne spadaju u polog vjere. “Kroz vjekove, bilo je takozvanih privatnih objava, od kojih su neka priznata od strane autoriteta Crkve. Oni, međutim, ne pripadaju pologu vjere”, stoji u paragrafu 67 Katekizma Katoličke Crkve. „Njihova uloga nije poboljšati ili dovršiti Kristovu konačnu objavu, već pomoći živjeti potpunije po njoj u određenom razdoblju povijesti. Vođen crkvenim učiteljstvom, sensus fidelium zna kako razlučiti i prihvatiti u tim objavama sve što predstavlja autentični poziv Krista ili njegovih svetaca Crkvi.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er